Samostanske priče

Završen 13. Festival fantastične književnosti u Pazinu

Samostanske pričeOvogodišnji Festival fantastične književnosti održan je proteklog vikenda u Pazinu i Svetom Petru u Šumi. Dnevni list Glas Istre prethodna dva dana izveštavao je o bogatom programu koji je krasio najnovije izdanje najstarige festivala ove vrste u našem regionu. Oba članka, koje potpisuje Anđelo Dagostin, prenosimo objedinjene u nastavku teksta…

Trinaesto izdanje Festivala fantastične književnosti, čija se prva od dviju večeri održala u petak u pazinskom Kaštelu, nije završilo nesretno, već veselo, uz pivo Sanctis Petris koje je samo za goste festivala izrađeno po staroj samostanskoj recepturi.

U dvorištu srednjovjekovnog zdanja predstavljen je talijanski prijevod zbirke “Priče o starim bogovima” koja je bila objavljena u sklopu festivala 2007. godine, za koju se sada traži talijanski izdavač. Prevela ga je vrsna prevoditeljica Ljiljana Avirović iz pulskog Europskog instituta za književno prevođenje, a dijelove knjige kazivali su polaznici instituta Carla Rotta i Antonio Giudici koji su također sudjelovali u prijevodu.

Uslijedila je promocija novih istarskih izdanja fantastične književnosti. Prvi su na redu bili romani medulinskog pisca Saše Šebelića “041” koji sadrži elemente postapokalipse i “Zovite me Jurina” u kojem se pojavljuje nezaobilazni vampir Jure Grando iz Kringe. “Evanđelje tame” prvi je roman mladog porečkog pisca Zorana Antičevića koji je objavljen upravo ovih dana. Također se tematski radi o svijetu poslije smaka, s mnogobrojnim referencama na mitologiju, vjerske sustave i rastuće militarističke prijetnje.

Slijedio je roman beogradskog pisca Gorana Skrobonje “Sva Teslina djeca” čija se radnja alternativne povijesti događa početkom 20. stoljeća, a jedan od glavnih likova, srpska špijunka Anka Cukić, na nekoliko dana dolazi i u Pazin. Ivana Delač govorila je o ovogodišnjoj tematskoj SFeraKonskoj zbirci spekulativne fikcije posvećenoj paralelnim svemirima i alternativnoj povijesti, među kojima je svoje mjesto pronašla zanimljiva priča Robija Selana iz Labina o alternativnoj povijesti američkog građanskog rata i njegovih posljedica.

“Ljudski faktor” zagrebačkog pisca Zorana Vlahovića nova je pak zbirka priča spekulativne fikcije smještena u daleki svemir i budućnosti u kojem ljudske frakcije ratuju svemirom. Aleksandar Žiljak predstavio je srpsko izdanje svoga romana Irbis te najavio skori izlazak steampunk romana Poseidonia.

Na kraju je nastupio popularni zagrebački pisac humorističke fantastike Vanja Spirin, inače aktualni gost pazinske Kuće za pisce do kraja kolovoza. U razgovoru s moderatorom večeri Davorom Šišovićem govorio je o svojim već kultnim knjigama “Hangrap i Drobhila”, “Blago bogova”, “Junačke zgode Junker’sa i Vailianta” i “Treći nos”. Spirin je kazao da piše scenarij za film o novim avanturama tandema Junker’s i Vailiant koji će kasnije oblikovati u roman.

Drugi, ujedno i posljednji, dan trinaestog izdanja Festivala fantastične književnosti održao se u subotu u Svetom Petru u Šumi, točnije u klaustru tamošnjeg pavlinskog samostana. Predstavljena je nova tematska festivalska zbirka “Samostanske priče” u kojoj su objavljene pripovijetke ovih autora: Dragana Stojiljković, Dragić Rabrenović, Ivana Delač, Dajana Šalinović, Vesna Kurilić, Ed Barol, Marko Fančović, Tihomir Jovanović, Goran Gluščić, David Kelečić, Aleksandar Žiljak, Goran Skrobonja, Milena Benini i Petar Gljuščić. Pritom su pisci, osim trojice koji su bili spriječeni doći, čitali ulomke fantastičnih priča, dok su učenici područne osnovne škole izveli prigodnu priredbu.

– Raspon u kojem su autori zastupljeni u ovoj zbirci zamislili oblike, vrste i svrhe raznolikih, u njihovim pričama opisanih, samostana doista je fenomenalan: od klasičnih samostana utvrđenih zidina preko onih malo modernijih opremljenih sofisticiranom tehnologijom, pa sve do samostana koji plutaju po oceanu te samostana na svemirskim brodovima ili orbitalnim stanicama, napisao je u predgovoru izdanja urednik zbirke objavljene u nakladi Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu i moderator književne večeri Davor Šišović.

Sudionike festivala pozdravio je pater Eusebio te supetarski načelnik Mario Bratulić kojem su sudionici predali prethodna festivalska izdanja spekulativne fikcije za mjesnu knjižnicu. Tijekom dana gosti su uz stručno vodstvo povjesničarke umjetnosti Vesne Kurilić obišli samostan, crkvu te ostale znamenitosti mjesta, zatim obrt za proizvodnju kobasica Franjul te pršutanu Jelenić, a posebno je bilo zanimljivo u najstarijem supetarskom zaseoku Glavici gdje je mještanin Viktor Prenc prikazao vlastitu zbirku “makina” – vršilica žita te govorio o njihovom tehničkom razvoju tijekom povijesti. Nije moglo proći ni bez “Eliksira Šimuna Bratulića”, rakije s 39 vrsta trava, koji im je predstavio poznati supetarski travar Franko Zgrablić.

Festival fantastične književnosti organizira udruga Albus iz Pazina, u suradnji s Muzejem grada Pazina i ove godine Općinom Sveti Petar u Šumi. (A. DAGOSTIN)