“Mapa vremena” Feliksa Palme u izdanju Derete

Feliks Palma - MAPA VREMENAIzdavačka kuća Dereta objavila je roman “Mapa vremena” španskog pisca Feliksa Palme, koji je za ovo delo 2008. godine dobio nagradu Ateneo de Sevilja. Pored značajnog uspeha u Španiji, roman je doživeo prevode na dvadesetak drugih jezika.

Radnja “Mape vremena” smeštena je u viktorijanskom Londonu 1888. godine. Svet koristi blagodeti novog doba parnu mašinu, bicikl za dvoje, najbogatiji čak i telefon i toalet-papir! Mladi pisac H. Dž. Vels objavljuje svoj roman Vremeplov. S druge strane, tokom Stravične jeseni, Džek Trbosek hara Londonom, kasapeći nedužne “prijateljice noći”.

Osam godina kasnije, bogataš iz najelitnijeg dela Londona, Endrju Harington, želi da se ubije, mučen grižom savesti zato što nije uspeo da spase smrti svoju ljubavnicu Meri Keli. Za to vreme, njegovi sugrađani tramvajem Hronotilus putuju u budućnost, u 2000. godinu, u kojoj se odigrava presudna bitka u ratu između ljudi i mašina. U doba procvata nauke i tehnologije, junaci Palminog romana Mapa vremena kreću se neometano kroz prošlost i budućnost, sledeći i menjajući vremenski tok u skladu sa svojim željama i potrebama. Ali, kako se sve to odražava na sudbinu čovečanstva? Feliks Palma vodi nas kroz detaljnu i preciznu studiju jedne epohe u kojoj se svakog dana događalo nešto novo i revolucionarno.

“Mapa vremena” je ljubavni roman, jer je ljubav o kojoj se u njemu govori sveobuhvatna, moćna, i ne poznaje granice vremena, prostora, pa čak ni one koje se ponekad najteže prelaze socijalne razlike među ljudima. To je i avanturistički roman s elementima trilera, jer se u njemu razrešavaju neka ubistva i razni kriminalci privode pravdi. U pitanju je i naučnofantastični roman, budući da govori o putovanju kroz vreme. Ali, više od svega, to je priča o nečemu bez čega ne bi bilo ni ljubavi, ni nauke, ni bilo kakvog napretka to je priča o sili i neuništivosti ljudske imaginacije.

Feliks Palma rođen je 1968. godine. Piše kolumne, književne kritike, predaje časove kreativnog pisanja i radi kao urednički konsultant. Dobitnik je više španskih nagrada za kratke priče i romane u kojima neretko prikazuje izuzetan osećaj za spoj svakodnevnog života i elemenata fantastike.