Uspešna promocija knjige “Povratak mita” na Niškom sajmu

U dnevnom listu “Pravda” od 05. decembra 2011. godine, objavljen je članak o uspešnoj promociji knjige Borisa Nada “Povratak mita” održanoj na ovogodišnjem Sajmu knjiga i grafike u Nišu. Tekst prenosimo u celosti:

Istinite priče koje se nisu dogodile

Knjiga “Povratak mita” Borisa Nada, peto izdanje u ediciji “Almagest” Niškog kulturnog centra (NKC), izazvala je veliko interesovanje na završnoj večeri 48. Sajma knjiga u Nišu.

Videlo se to ne samo po interesovanju za ovu knjigu, koje je vladalo na sajamskom štandu NKC, već i po promociji, koja je okupila veliki broj niških intelektualaca, pisaca iz Srbije i Makedonije, koji su bili učesnici sajma, kao i ljubitelje dobre knjige.

Urednik edicije “Almagest” NKC Stevan Bošnjak rekao je da živimo u vreme povratka raznih mitova, ali i u vremenu otimačine mitova ili nasilnog stvaranja novih.

– Rimljani su oteli sve što su mogli Etrurcima, a onda ih uništili, a istorija kao da se u tom poglavlju ponavlja. Mi smo narod koji prelako pristaje, ali još lakše odustaje. Otimači mitova su i otimači učenja, ali spas je u hvatanju za suštinu večnosti. Ova knjiga Borisa Nada je fundamentalni poligon za novo tumačenje mitologije – rekao je urednik Bošnjak.

Boris Nad je istakao da knjiga s ovakvim naslovom može da izazove zabludu kod čitaoca da se radi o naučnom delu, ali ona to nije.

– To je zbirka priča, proza, pesama i eseja, moj savršeno lični doživljaj fenomena mita i mitologije u kojem se možda i drugi mogu prepoznati – kaže Nad, dodajući da su mitovi svuda oko nas, mada su to, na neki način, “istinite priče, koje se nisu dogodile nikada i nigde”.

– Neke mitove zaboravljamo, neke oživljavamo ili stvaramo. Važno je prepoznati koji su mitovi autentični, a koji su lažni, jer i savremene ideologije i političke strategije imaju u suštini mitske osnove. Po svaku cenu treba izbeći da nam drugi nametnu sopstveno tumačenje mitova. Ali, ne treba se lako hvatati za mitove, jer važno je ko ih stvara, ko ih priželjkuje, ko ih koristi, kako i čemu služe – zaključuje Nad.

D.A.