“S+F=SF” o knjigama “Alhemija” i “Malteški šišmiš”

U kulturnom dodatku dnevnog lista Blic od nedelje 24. januara 2010. godine, u okviru redovne rubrike “S+F=SF”, prikazane su dve knjige, po jedna iz oblasti nauke i fantastike. Ovog puta, književni kritičar Slobodan Ivkov kratkim prikazima predstavio je knjige “Alhemija” Titusa Brukharta i “Malteški šišmiš” Ljubomira Damnjanovića. Tekstove prikaza prenosimo u celosti:

SCIENCE
Alhemija
AUTOR: Titus Brukhart
PREVOD: Branislav Kovačević
IZDAVAČ: Stylos
BROJ STRANA: 188
ISBN: 978-86-7473-320-2
POVEZ: Tvrd
CENA 590 dinara

Titus Brukhart - AlhemijaOva nesvakidašnja knjiga bi mogla da se opiše kao naučna studija o nenaučnoj disciplini, koja ne samo da je par hiljada godina bila smatrana jedinom egzaktnom naukom u današnjem smislu te sintagme, već je bila i preteča savremenih prirodnih nauka, naročito hemije i fizike, plus što je utemeljila eksperimentalni metod, koristila precizna merenja, te uvela statističku i matematičku obradu podataka o tim sistemima merenja, rečju, fundirala metodologiju naučnog istraživanja. Autor otvoreno i argumentovano apostrofira razloge za rezerve koje današnje prirodne nauke imaju prema alhemiji, ali je najzanimljivije to što on, kako stranice odmiču, nedvosmisleno sebe sve više smatra alhemičarem, a sve manje savremenim naučnikom. Polazeći od genealogije i naziva, te nezaobilaznog pionira discipline Hermesa Trismegista, on ukazuje na njenu zaprepašćujuću sličnost u različitim krajevima sveta između kojih nije moglo da bude fizičke komunikacije (zen-alhemiju u Japanu i zapadnoj Africi), bavi se alhemijom molitve, uticajem astrologije na rezultate eksperimenata, kontaktima s “onostranim”, mistifikovanjem, tajanstvenim simbolima i mnogo čime još što su savremeni naučnici odavno odbacili s indignacijom. Kontroverzna, temeljna knjiga.

FICTION
Malteški šišmiš
AUTOR: Ljubomir Damnjanović
IZDAVAČ: Tardis
BROJ STRANA: 258
ISBN: 978-86-6099-003-9
POVEZ : Mek
CENA 650 dinara

Ljubomir Damnjanović - Malteški šišmišDugogodišnji pripadnik beogradskog SF fandoma, aktivista društva “Lazar Komarčić” i višestruki član njegovog žirija za nagrađivanje žanrovskih ostvarenja u različitim kategorijama, beskrajno dobrodušni, a nažalost prerano preminuli Damnjanović (1959-1999) za života je bio malo poznat kao pisac. O prilikama u srpskom SF izdavaštvu najbolje govori to što mu je tek devet godina posle smrti objavljena prva knjiga, i to samo zahvaljujući ogromnom uloženom trudu i sredstvima prijatelja i SPomenke Pululu, urednice malog, ali sve prisutnijeg, u najvećoj meri za F i SF specijalizovanog izdavača. Pred nama je njegov drugi roman (ili trodelna zbirka priča, sve zavisi kako se posmatra), svojevrsna literarna burleska, parodija horor žanra čiji su glavni protagonisti članovi srpske vampirske porodice Sarić, suočene sa svakodnevnim ali i specifičnim problemima i situacijama. Minimum deskripcije, ogoljeni dijali+ozi, kolokvijalni jezik, nepretenciozno, neopterećujuće, zabavno, duhovito, crnohumorno, bizarno… Relaksirajuća slepstik-literatura. Izuzetno je važno što je Tardis na velika vrata, kao ilustratora svojih naslovnih strana, vratio Željka Paheka koji je obeležio srpsku SF-ilustraciju osamdesetih.

Slobodan Ivkov