Filip K. Dik

U pripremi nova izdanja kultnih ostvarenja Filipa K. Dika

Kontrast izdavaštvo za predstojeći Beogradski sajam knjiga priprema nova izdanja kultnih romana Filipa K. Dika: „Čovek u visokom dvorcu“, „Tri stigmate Palmera Eldriča“ i „Sanjaju li androidi električne ovce?“.

„Naučnofantastična proza Filipa K. Dika već decenijama privlači pažnju čitalaca nekonvencionalnim i neuobičajenim temama, zapletima i likovima, dok kritičarima i teoretičarima književnosti postaje sve zanimljivija zbog kombinovanja književnih obrazaca i mehanizama umetničke i žanrovske književnosti“, ističe dr Mladen Jakovljević u svojoj studiji „Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika“.

Slavni američki pisac, svojom višeslojnom prozom razmatra filozofske, društvene i političke teme u kojima dominiraju ključna pitanja o ljudskoj egzistenciji, percepciji stvarnosti, monopolističkim korporacijama, autoritarnim vlastima i multiverzumima, stvarajući ubedljive veze sa savremenim dobom i gorućim problemima s kojima se suočava čovečanstvo današnjice.

ČOVEK U VISOKOM DVORCU

Za ovaj roman Filip K. Dik (1928) dobio je nagradu „Hugo“ najviše priznanje za književno ostvarenje sa područja naučne fantastike. Upravo ovim delom skrenuo je na sebe pažnju književne kritike, koja ga već godinama svrstava među najistaknutije savremene majstore ovog žanra.

Radnja romana smeštena je u ambijent jedne Amerike, zamišljene u situaciji u kojoj su Japan i Nemačka izašli iz Drugog svetskog rata kao pobednici. Strašna vizija ovakvog „paralelnog vremena“ – koju autor inače objašnjava kao iluziju ili ružan san – osnova je iz koje izrasta akcija protagonista romana: ljudi uhvaćenih u realistički dočaranu konstrukciju jednog neostvarenog pakla.

TRI STIGMATE PALMERA ELDRIČA

Filip K. Dik je je objavio na desetine romana gotovo podjednake vrednosti i kroz većinu provukao osnovnu nit svog pripovedanja: suočenje sa izmenjenim realnostima. Ambijenti su raznovrsni, od klasične spejs-opere, preko egzotičnog tehnološkog hardvera i svetova bliske budućnosti do čisto parapsiholoških postavki, ali uvek je težište na ljudima, često na nekolicini glavnih junaka čije se sudbine prepliću na neočekivane načine.

„Tri stigmate Palmera Eldriča“ je Dikov najpotpuniji, najveći i najhumaniji prikaz njegove gigantske centralne teme: izmenjenih stvarnosti. Dobavljači jedne halucinogene droge koja marsovskim kolonistima život čini podnošljivim moraju da se suoče sa zlokobnom i nemilosrdnom konkurencijom, Palmerom Eldričom, povratnikom sa međuzvezdanog putovanja, koji ima moć da iluzijom potpuno potisne stvarnost.

SANJAJU LI ANDROIDI ELEKTRIČNE OVCE?

Jedno od najpoznatijih SF dela u istoriji književnosti govori o ključnom egzistencijalnom pitanju šta je to ljudskost i da li je potrebno nešto više od mesa i kostiju da se bude čovekom. Filip K. Dik je ovaj roman objavio 1968, napisao ga neverovatnom brzinom i njime potvrdio svoj status jednog od najvećih autora naučne fantastike.

Radnja romana je smeštena u post-apokaliptični San Francisko. Nakon velike nuklearne katastrofe, veliki deo životinjskih i biljnih vrsta je nestao zbog radijacije. Njih zamenjuju androidi, sofisticirani oblici veštačkog života. Posao glavnog junaka romana Rika Dekarta je da lovi i ubija odmetnute humanoidne androide. Ali u tom lovu neminovno mora doći i do (samo)preispitivanja šta zapravo znači biti ljudsko biće.

Ovaj roman je imao svoju filmsku adaptaciju – 1982. godine Ridli Skot je režirao „Blade Runner“-a po motivima ove knjige, koji se pridružio panteonu kultnih ostvarenja SF žanra.

Uskoro nova izdanja na srpskom jeziku
Uskoro nova izdanja na srpskom jeziku