Trifkovićev “fantastični recept” u američkom časopisu

U decembarskom izdanju, posvećenom fantastici, američkog književnog onlajn magazina “Words Without Borders”, objavljena je priča “Ork-proja” (Orkish Cornbread) Ranka Trifkovića.

Magazin “Words Without Borders” je deo šireg istoimenog projekta koji pruža priliku čitaocima sa engleskog govornog područja da se upoznaju sa drugačijim iskustvima i književnim pogledima koje nude pisci iz celog sveta. Onlajn magazin se objavljuje svakog meseca i donosi od osam do deset novih proznih ostvarenja, koja se uz prevod na engleski jezik objavljuju i na jezicima na kojima su tekstovi izvorno pisani.

Isti tretman, objavljivanje u dvojezičnoj varijanti, na srpskom i engleskom jeziku, imala je i Trifkovićeva priča “Ork-proja”. A priča predstavlja samo jedan od četrdeset otkačenih Ork-recepata iz nove zbirke Ranka Trifkovića čiji je radni naziv “Fantastični kuvar”.

Ova zbirka je svojevrsna parodija na fantastiku, pisana po uzoru na Borhesov “Priručnik fantastične zoologije”, u kojoj ork kuvar u svakoj priči priprema po jedan delikates od nekog mitskog bića, poput: odrezaka od remorhaza, bataka od grifona, sarme od zmajetine i slično.

Zbirku će krasiti ilustracije Dejana Mandića Mandoja, a njeno objavljivanje očekuje se na proleće 2012. godine. Do tada ćete imati priliku da pored “Ork-proje” objavljene na “Words Without Borders”, pročitate još nekoliko recepata iz “Fantastičnog kuvara” na sajtu Art-Anima (uskoro).