Altered Carbon

Održana tribina o romanu i TV seriji ”Digitalni ugljenik”

Najnovija tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komaričić“, održana 19. marta 2018, bila je posvećena romanu Digitalni ugljenik Ričarda Morgana – izveštava PISB. Knjiga je nedavo pretočena u TV-seriju pa su učesnici tribine Ivana Damjanović, Jelena Jokanović, Goran Skrobonja i Pavle Knežević imali priliku da razmene mišljenja o uspešnosti tog poduhvata.

Knjiga je jako dugo čekala na ekranizaciju – prvi deo trilogije (objavljen 2002. godine – nastavci su bili 2003. i 2005.) je stigao na male ekrane nakon 15 godina, napomenula je u uvodnom izlaganju Ivana Damjanović. Ona je rekla da je Morgan napisao još jednu trilogiju, dva zasebna romana, a radio je i na stripu i dve video igre.

Pošto je prve dve knjige iz ovog sveta objavila Laguna, bilo je interesantno čuti njihovog prevodioca Gorana Skrobonju, koji je pre tri dana konačno dobio potvrdu da će se raditi i prevod trećeg dela. „Prodaja prva dva dela nisu opravdala očekivanja, zato se čekalo sa trećim. Uz TV-seriju očigledno da je prodaja skočila. Inače, imam loše vesti za fanove Sandersona, pošto se njegov serijal neće nastavljati u Laguni“, napomenuo je Skrobonja i dodao da nije siguran da će još nešto od Morgana biti prevođeno.

Glavna tema razgovora su bile razlike između knjige i serije – koje su i dovodile do objašnjavanja šta se kome više svidelo, i šta u kom svetu bolje funkcioniše. Sam Morgan nije imao problema sa izmenama svog književnog predloška. Inače, oni koji su čitali knjigu i gledali seriju znaju da u knjizi lik sestre (izuzetno bitan u seriji) ne postoji, da su u seriji neki ženski likovi nastali spajanjem više ženskih likova iz knjige, ocenjeno je i da su epizodni likovi u seriji dobri, da je policajka Ortega dobila više prostora… Drastičnih razlika ima i po pitanju Veleposlanstva koje je sasvim drugačije u dva medija, da je autrka serije morala da ubaci lik Kvel (u knjizi je nestala davno pre rođenja glavnog junaka Takeši Kovača) jer joj se svidela a pošto nije bila sigurna da će biti druge sezone… a tokom razgovora je bilo dosta reči i o tome da je u knjizi problem nasilja strukturalan, dok se to u seriji ne vidi.

Publika se rado uključila u diskusiju, pa je tako onima koji nisu čitali knjigu, serija odlično „legla“ i nisu imali problema da je prihvate takvu kakva jeste – definitivno je bolja od proseka SF serija, ali je bilo i onih na koje knjiga i nije ostavila neki jači utisak, dok je serija bila pun pogodak.

Postoje nagoveštaji da bi serija mogla da dobije još četiri sezone. S obzirom na odvajanje od inicijalne knjige, izgleda da će se malo šta koristiti iz postojeća dva nastavka – Broken Angels (objavljena kod nas kao Slomljeni anđeli) i Woken Furies.

Tribina o Morganovom Digitalnom ugljeniku: Ivana Damjanović, Jelena Jokanović, Goran Skrobonja, Pavle Knežević.
LK tribina posvećena Morganovom romanu ”Digitalni ugljenik”. Učesnici: Ivana Damjanović, Jelena Jokanović, Goran Skrobonja i Pavle Knežević.