Milorad Pavić - Hazarski rečnik

Tri decenije ”Hazarskog rečnika”

Milorad Pavić - Hazarski rečnikPre tri decenije u izdanju beogradske “Prosvete” objavljen je “Hazarski rečnik”, delo koje je te 1984. godine proglašeno za najbolji jugoslovenski roman a Miloradu Paviću donelo prestižnu NIN-ovu nagradu.

Kao književni istoričar, Pavić ovom knjigom prolazi kroz zamagljene delove istorije, svedočanstava, mitova, legendi i činjenica o drevnom narodu Hazara, donoseći svevremenu priču o sudbinama pojedinaca i naroda suočenih sa opasnošću od nestajanja.

Čitav Pavićev književni opus, a naročito “Hazarski rečnik” prožet je elementima nestvarnog, natprirodnog, čudesnog i fantastičnog. Od trenutka objavljivanja, roman je bio prihvaćen od kritike na najbolji način i ocenjen kao nezaobilazno štivo. Za samo nekoliko godina, ovo delo je u potpunosti promenilo kanone srpske, ali i svetske književnosti.

“Nezavisno od vremena u kojem se dešava radnja romana, njegov tekst kao da je ispisala mudra ruka drevnih, sakralnih, mitsko-magijskih žreca i opsenara, onih koji drže u svojoj ruci tajnu ljudske sudbine, ali otvaraju šaku samo posle velikih podviga i iskušenja, u trenutku kada se više ništa ne može izmeniti”, napisao je u osvrtu na knjigu Zoran Gluščević.

“Hazarski rečnik” je doživeo preko stotinu prevoda na četrdesetak jezika, a samom piscu je doneo i nominaciju za Nobelovu nagradu, koju je podržala stručna javnost u Evropi, Americi i Brazilu.

Najnovije izdanje “Hazarskog rečnika” na srpskom jeziku, objavljeno je prošle godine u posebnoj opremi i tvrdom povezu, pod etiketom Zavoda za udžbenike.