Princ Valijant

Treći tom stripa “Princ Valijant” u septembru

Princ ValijantKultni strip  serijal “Princ Valijant” Harolda Fostera, ponovo oživljava na domaćem tržištu zahvaljujući izdanjima “Čarobne knjige“. Do sada su objavljena dva toma u kojima su se našle strip epizode originalno štampane 1937-1938. godine (vol. 1) i 1939-1940. (vol. 2).

Treći tom, koji će obuhvatati epizode objavljene u periodu 1941-1942, iz tehničkih razloga neće biti objavljen u junu, kako je ranije izdavač najavio, već će čitaocima biti predstavljen u septembru. Ipak, ovo kašnjenje ne bi trebalo da se odrazi na predviđeni ritam objavljivanja novih izdanja stripa, pa će i vreme između objavljivanja trećeg i četvrtog toma biti znatno kraće.

Stripska saga o životu princa Valijanta, naslednika prestola Tule, i danas uživa veliku popularnost među poklonicima devete umetnosti. Osim što je utemeljen na istorijskim činjenicama, strip svoju popularnost duguje i nekim drugim karakteristikama, među kojima je i literarnost. Svojevremeno, kada je počeo da izlazi, serijal je bio potpuno jedinstven po odsustvu “oblačića” (tekst je napisan ispod slike), a glavni junak nije bio večiti mladić, već je vremenom stario.

Princ Valijant rođen je 433. godine, kao sin kralja Aguara u skandinavskoj Tuli, na krajnjem severu tada poznatog sveta. S 15 godina, što je po srednjovekovnim merilima značilo punoletstvo, odlazi od kuće u potrazi za pustolovinama. Ubrzo sreće ser Gavena i ser Lanselota, vitezove kralja Artura, i s njima dolazi na dvor u Kamelot, gde postaje štitonoša. Sa 17 godina dobija čuveni mač koji peva – legendarni Flamberže koji će postati njegov verni pratilac, a ubrzo posle toga kralj Artur ga proglašava vitezom okruglog stola. U narednim godinama Valijant se bori protiv Atile i njegovih Huna u Italiji, upoznaje ljubav svog života, princezu Aletu, a zatim ga pustolovine vode u Svetu zemlju, Grčku i Afriku. Za vreme dok su Vandali opsedali Rim, 455. godine, ženi se Aletom, a sledeće godine odlaze u Ameriku gde im se rodio prvi sin, Arn.

Iako su stripovi o princu Valijantu i ranije objavljivani u obliku knjige, novo izdanje, koje je izvorno priredio američki izdavač “Fantagrafiks”, prvi put donosi originalni kolorit, prema ličnom izboru Harolda Fostera.