Jednoipooki strelac

Slobodan Mijušković o ruskom futurizmu – u DKSG-u

Profesor istorije moderne umetnosti Slobodan Mijušković, predstaviće knjigu Benedikta Lišvica „Jednoipooki strelac – Teorijski memoari o ruskom futurizmu“ u utorak 07. marta u Domu kulture Studentski grad. Promocija će biti upriličena u Klubu-knjižari Magistrala, a početak je zakazan za 19 časova.

Kako navodi urednik izdanja, Gojko Tešić, u svetu avangardologije „Jednoipooki strelac“ Benedikta Livšica je, po mnogo čemu, jedinstvena knjiga. Ona je i prva prava istorija ruske avangarde koju je Livšic napisao i objavio u vremenu kada je ruska avangarda bila tabu tema. Istovremeno je i dokumentarno-memoarski tekst o najburnijim vremenima ne samo ruskog futurizma već i ostalih avangardnih dešavanja u ruskoj likovnoj umetnosti i književnosti. Ova knjiga može se čitati i kao neka vrsta neobičnog, uzbudljivog romana u kojem su glavni junaci stvaraoci koji su u svetu umetničke, odnosno likovne avangarde ostvarili najradikalniji prevrat, ne samo u kontekstu ruske umetnosti nego i u svetskim razmerama. I nije slučajno što je u ruskoj kulturi danas „Jednoipooki strelac“ prerastao u kultnu knjigu o ruskoj avangardi, ne samo zato što je njen autor tragično stradao u Staljinovom gulagu, nego i zato što je reč o zaista izuzetnom delu (u poslednjih desetak godina ova knjiga je objavljena u nekoliko izdanja, kako na ruskom, tako i na drugim svetskim jezicima).

Benedikt Livšic (1887, Odesa – 1938, Lenjingrad) bio je pesnik i prevodilac francuske poezije. Teorijske memoare „Jednoipooki strelac“ objavio je 1933. godine.

Slobodan Mijušković završio studije istorije umetnosti, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde radi kao docent na predmetima istorija moderne umetnosti. Od sredine sedamdesetih godina piše o različitim temama vezanim za problemsko polje moderne umetnosti, posebno tzv. istorijskih avangardi, usredsređujući svoj interes na pojave ruske avangarde. Sarađivao je u mnogim porodičnim publikacijama, priredio i objavio više tematskih blokova i prevoda stručnih tekstova, bio je član redakcije časopisa „3 + 4“ (tri plus četiri), Moment i New Moment.