Den Braun - Inferno

Sjajna prodaja i loša kritika Braunovog “Inferna”

Podelite sadržaj:

Den Braun - InfernoVeć tokom prve nedelje po objavljivanju, roman “Inferno” Dena Brauna postao je najprodavaniji naslov u Velikoj Britaniji, zabeleživši 228.961 prodatu kopiju. Iako su čitaoci pohrlili u knjižare, kritičari ne biraju reči kojima bi umanjili vrednost novog Braunovog romana. Ipak, autor tvrdi da je navikao na “disciplinu premlaćivanja” koja se ukorenila među kritičarima.

“Voleo bih da se svima dopada ono što radim i naravno da su kritike bolne”, kaže Braun. “Vremenom sam naučio da je univerzalno prihvatanje i poštovanje nedostižan i nerealan cilj. Ako me kritičar ocrni, jednostavno zaključim da moja literatura ne odgovara stilu koji preferira i ne bavim se dalje dubokim ulaženjem u to. Pročitam i vrlo pohvalnu kritiku, pa sam naučio da ne slušam ni jednu ni drugu stranu – ljude koji vas obožavaju ili preziru. Najbolje je napisati knjigu kakvu biste i sami voleli da pročitate i nadati se da će i ostali ljudi podeliti vaš ukus. Stvarno nije komplikovano”, objasnio je američki pisac.

Jedna od nepovoljnih kritika, objavljena je u visokotiražnom “Dejli Telegrafu”, a potpisao ju je Džejk Keridž, koji o novom Braunovom romanu kaže:

“Braunov stil se popravlja: dok je nekad bio nepodnošljiv, sad je samo – loš. Njegova proza koja se bavi detaljisanjem velikih imena i napominjanjem tačnih proporcija zgrada zapravo je okarakterisana manjkom preciznosti. To sprečava čitaoca da se uživi u priču. Ovo je njegova najgora knjiga, i to zbog tužnog, čak i plemenitog razloga – njegova ambicija ponovno je premašila njegove spisateljske sposobnosti.”

Dosta umerenija je Dženet Maslin iz “Njujork Tajmsa” koja kaže da roman počinje “klimavo” ali da ubrzo pronalazi ritam:

“Na veliko olakšanje svih koji ga vole, Braun je ne samo ostavio trag od mrvica u vezi sa Danteom, već se poigrava i sa vremenom, polom, identitetom, poznatim turističkim atrakcijama i futurističkom medicinom”, tvrdi Dženet Maslin

U romanu “Inferno” junak iz prethodnih Braunovih dela, stručnjak sa Harvarda Robert Langdon, istražuje zastrašujući svet Danteovog “Pakla”. Knjiga bi trebalo da se na srpskom i crnogosrkom tržištu pojavi do kraja oktobra u izdanju novosadske izdavačke kuće “Solaris”.