Sava Damjanov

Sava Damjanov: Fantastika kao početak i kraj

Sava DamjanovU novembarskom izdanju emisije posvećene književnosti “Vavilon”, koja se prikazuje na Drugom programu RTS-a, emitovan je razgovor sa književnim istoričarom i teoretičarom, redovnim profesorom Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Savom Damjanovim.

Povod za razgovor bilo je objavljivanje njegovog petoknjižja “Damjanov – srpska književnost iskosa” u izdanju “Službenog glasnika”.

Predstavljajući prvu knjigu iz ovog značajnog projekta, kolekciju eseja “Vrtovi nestvarnog – Ogledi o srpskoj fantastici”, Damjanov je otkrio značaj koji je za njegov naučno-istraživački i stvaralački rad imala fantastika.

“Fantastika je, rekao bih, za mene bila početak mog interesovanja za istoriju književnosti u jednom širokom rasponu od baroka do postmoderne. Ona će verovatno biti i kraj. A između fantastike i svega ostalog nizale su se druge nijanse mojih interesovanja: Koder, postmoderna, jezički eksperimenti i hiljade drugih stvari…”, rekao je Damjanov.

Motivi koji su ga u mladosti kroz fantastiku odveli pručavanju istorije književnosti bili su nesputanost i slobodoumnost ideja, koje je gajila ova književna vrsta.

“Činjenica je da je fantastika kao vrlo slobodna i liberalna, u svakom pogledu, literarna praksa, bila 80-ih osnovno što me je zainteresovalo za istoriju književnosti”, kaže Damjanov. “Svakako da jednog mladog čoveka u tom trenutku ne mogu da interesuju klišei i kanoni. Ona je tada – danas možda ne toliko, ali tada, početkom 80-ih kada sam počeo da se bavim naukom o srpskoj književnosti – zaista bila nešto što je već u startu značilo rušenja tabua, kanona i, da kažemo, klišea svih vrsta. Tako da, počelo je u fantastici, i pretpostavljam da će jednog dana da se završi u fantastici, kao što je Koder rekao: ’odakle si, onamo ćeš poći’“.

Knjiga “Vrtovi nestvarnog” okuplja tekstove posvećene srpskoj fantastici od baroka do postmoderne i podeljena je na četiri celine: “Koreni moderne srpske fantastike”, “Srpska fantastika od srednjeg veka do postmoderne”, “Pisci, dela: Imaginarna (nedovršena) hrestomatija” i “Recepcija i vrednovanja”.

Pored ove knjige, petodelnu kolekciju “Damjanov – srpska književnost iskosa” čine: “Veliki kod: Đorđe Marković Koder”, “Srpski erotikon”, “Nova čitanja tradicije 1-3” i “Šta to beše srpska postmoderna”.

Damjanov je priređivao za štampu dela srpskih pisaca 18, 19. i 20. veka. Uređivao je časopise “Pismo” i “Sveti Dunav”, kao i “Biblioteku srpske fantastike” i “Novosadski manuskript”. Jedan je od urednika antologijske edicije “Deset vekova srpske književnosti” u “Matici srpskoj”, a njegova “Antologija srpske postmoderne fantastike” proglašena je 2004. godine za najbolju stranu knjigu u Ukrajini.

Kompletan prilog o stvaralaštvu Save Damjanova, koji je prikazan u novembarskom izdanju emisije “Vavilon”, možete pogledati ovde.