Sabrani roboti - Isak Asimov

SABRANI ROBOTI – Isak Asimov

SABRANI ROBOTI – Isak Asimov

(izdavač: Čarobna knjiga)

 

 

Sabrani roboti - Isak Asimov“Sabrani roboti” predstavljaju celokupno stvaralaštvo kratke forme o robotima Isaka Asimova, autora koji je uz Artura Klarka i Roberta Hajnlajna najzaslužniji za veliku ekspanziju naučne fantastike u svim oblicima umetnosti.

U svom proznom stvaralaštvu Asimov je bio svestran. Iako je bio profesor biohemije na Bostonskom univerzitetu, profesija ga nije ograničavala u izboru tema za literarna dela. Pisac izuzetno poznaje i druga stručna polja, fiziku ponajviše i na tom polju je dao i priznate naučne radove. Najprepoznatljiviji je po serijalima o robotima i “Zadužbini”, koje je i objedinio u poznim godinama života.

Asimov je sam uredio “Sabrane robote”. Napisao je uvod i priče je podveo pod celine, dajući pre svake nove celine komentare o pričama koje slede. U uvodu autor objašnjava svoju fascinaciju robotima i lično viđenje mehaničkih ljudi kroz različite periode svog stvaralaštva. Nije odoleo da ne zadovolji sujetu tako što će se pohvaliti kako je on tvorac termina robotika i kako je umnogome predvideo put kojim će ta primenjena nauka ići.

Autor je pisao priče o robotima tokom celokupne svoje karijere. Upravo iz tog razloga priče i jesu tematski, stilski i pristupno različite, i često nedosledne. Najbolje ih je čitati jednu po jednu, nemajući u vidu prethodne ukoliko se direktno ne nadovezuju ili ukoliko ne govore o istim likovima. Na taj način ćemo izbeći zamku da postavljamo pitanja o njihovim međusobnim kontradiktornostima.

Najbrojniju celinu čine priče o Suzan Kalvin robopsihologu korporacije “Američki roboti”. Suzan uvodi revolucionarne promene u pristupu prema robotima, ona je izuzetna ličnost kojoj svi odaju priznanje. Već u uvodu autor navodi da je njegova heroina, u vreme kada je pisao, bila jedna od retkih dominantnih ženskih literarnih likova u žanru, pre nje pisci su se uglavnom bavili portretisanjem jakih muških protagonista.

Roboti u pričama su izuzetno raznovrsni, kako po fizičkom izgledu, tako i po ustrojstvu svojih mozgova. Neizvesna je njihova budućnost, Asimov ih je doživljavao raznoliko, kao pretnju, ali i kao  produžetak i evoluciju čovečanstva. U pojedinim pričama pisac je robote prikazao u potpuno ljudskom svetlu, izazivajući kod čitaoca osećanje sažaljenja prema njima zbog onoga što jesu i zbog onoga što žele da budu. Možda preterano, ali u svakoj priči se pominju tri zakona robotike. Njima su roboti definisani, i njih nikada ne smeju da prekrše. Upravo ti zakoni i njihovo tumačenje određuju zaplet i rasplet mnogih priča.

Veliki deo književne karijere Isak Asimov je posvetio pisanju priča o robotima, pa zbirka “Sabrani roboti” predstavlja jednu od najsigurnijih vodilja za upoznavanje ovog istinskog majstora pisane SF reči.

Filip Filipović