Rokanonov svet - Ursula K. Le Gvin

ROKANONOV SVET Ursule K. Le Gvin u novom prevodu

Na jučerašnji dan, 21. oktobra 1929. godine, rođena je jedna od najznačajnijih svetskih autorki na polju fantastičke književnosti, i jedna od najznačajnijih američkih književnica dvadesetog veka Ursula K. Le Gvin. A danas smo u prilici da prenesemo vest da je Kontrast izdavaštvo objavilo novo izdanje romana Le Gvinove, Rokanonov svet iz 1966. godine, u novom prevodu Mladena Jakovljevića.

Ovaj naučnofantastični roman prožet elementima herojske fantastike, sa lirski ispripovedanim, toplim pričama o ljudskim sudbinama, autorkin je roman prvenac i uvodno delo iz „Hainskog ciklusa“, ali i najava jedne briljantne spisateljske karijere koja je preoblikovala naučnofantastičnu književnost.

Roman počinje prologom „Semlina ogrlicaˮ, koji je 1964. objavljen kao priča u časopisu Amazing Stories pod naslovom „Miraz Angijaraˮ (The Dowry of Angyar) i to je bila prva prava naučnofantastična priča Ursule Le Gvin. Mlada žena Semli sa jedne naoko beznačajne planete naseljene zajednicama klanovskog tipa i tehnološki nerazvijenom feudalno-herojskom kulturom, kreće na svemirsko putovanje kako bi povratila porodično nasleđe. Putovanje koje joj je izgledalo kao da traje jednu dugu noć, zapravo je zbog vremenske diletacije trajalo godinama, a po povratku kući zateći će ćerku potpuno odraslu i saznaće za smrt svog muža. Tokom putovanja Semli je upoznala hainskog etnologa Rokanona, na koga je ostavila naročiti utisak. Kada on stigne na njenu planetu kao član naučnog tima koji se bavi kulturnim istraživanjem, i preživi smrtonosni napad galaktičkih pobunjenika, pokušaće da opstane u novom okruženju i pronađe način da obavesti matičnu planetu o osvajačkim namerama pobunjenika.

U ovoj knjizi nalazi se začetak teme kojom je Le Gvinova nastavila da se bavi u kasnijim, poznatijim romanima, a to je pitanje sposobnosti jedne kulture da razume drugu, kroz prepoznavanje i upoznavanje razlika, kako bi se prevazišle barijere i uspostavila komunikacija.

Usula K. Le Gvin (1929 – 2018) je tokom svoje književne karijere duge preko pola veka, Napisala je više od 20 romana, a pored toga se bavila i pisanjem pripovedaka, pesama i eseja i književnosti za decu.. Njen rad na polju proze, poezije i esejistike obeležio je razvojni tok savremene fantastične književnosti i malo kog je čitaoca ostavio ravnodušnim.  Od prve kratke priče objavljene 1961. godine, Le Gvinova se predstavlja kao izuzetno inteligentna i intrigantna autorka, koja ne poseže za lakim šablonskim rešenjima. Knjige su joj prevedene na više od 40 jezika i prodate u milionima primeraka. Pažnju svetske književne javnosti stekla je knjigama Leva ruka tame (1969) i Čovek praznih šaka (1974), kao i serijalima „Zemljomorje“ i „Hainski ciklus“. Čuveni književni kritičar Harold Blum hvalio ju je kao „stvaraoca briljantne mašte i vrhunskog stila“, a njen uticaj primećuje se kod svih vodećih autora i autorki fantastike danas. Osvojila je sva relevantna američka književna priznanja i nagrade, kao i odlikovanja za životna postignuća na polju književnosti i kulture. Pet puta je dobila nagradu Locus, četiri puta nagradu Nebula, dva puta nagradu Hugo i jednom World Fantasy Award. Godine 2014. dobila je nagradu za izuzetan doprinos američkoj književnosti, a 2017. izabrana je za člana Američke akademije umetnosti i književnosti.

Knjiga Rokanonov svet sadrži 149 strana, mekog je poveza. Dostupna je na sajamskom štandu izdavača u Hali 1, kao i na sajtu, po ceni od 749 dinara.

Rokanonov svet - Ursula K. Le Gvin
ROKANONOV SVET – Ursula K. Le Gvin