Raskošna knjiga “Vile i zmajevi – srpska mitologija”

Novosadska izdavačka kuća “Orfelin” objavila je bogato ilustrovanu knjigu “Vile i zmajevi-srpska mitologija” koju su napisali, ilustrovali, priredili i opremili Milenko Bodirogić, Miloš Vujanović i Dragan Bibin, kao pravo bibliofilsko remek delo – javlja S media.

Knjiga je dizajnirana prema srednjevekovnim iluminiranim kodeksima, a na majstorstvo prepisivača i iluminatora asociraju bogato dekorisani inicijali na početku svakog poglavlja i floralni ukrasi na marginama, dok su tekstovi, koji se neposredno odnose na ilustracije, pisani krasnopisom dostojnim najboljih kaligrafa.

Knjiga je prvi tom planirane trilogije o “svim iščezlim bićima srpske mitologije”.

Knjiga je pokušaj da se “rasvetli bar mali deo tajanstvenih darova naših predaka, jer mitsko nasleđe je još prisutno u svakom poslu – svadbama, sahranama, pri rođenju, na slavama… istakao je izdavač i pisac tekstova Bodirogić, na promociji u Rimskoj dvorani Bioblioteke grada.

Posle knjige o vilama i zmajevima, trilogija srpske demonologije imaće knjigu posvećenu sitnim demonima (vodenjaci, rusalke, šumske majke, todorci, čume, psoglavi, zduhači, vjedogonje…) a treći tom biće posvećen vampirima i vešticama. To će biti, kako je rekao Bodirogić, “bela, siva i crna knjiga srpske mitologije”.

Prilikom istraživanja o vilama i zmajevima, Bodirogić, ali i ilustator Vujanović, su koristili zapise Vuka Karadžića, etnologe Veselinja Čajkanovića, Tihomira Djordjevića, Sretena Petrovića i mnoge druge izvore o narodnoj književnosti i usmenom predanju.

Kako su vile i zmajevi bili od pamtiveka “omiljeni” preci mnogih istorijskih ličnosti dobili su sve pozitivne osobine da bi bili dostojni začetnici narodnih junaka, objasnio je Bodirogić.

Autori su najavili da će sledeći tom biti gotov do septembra 2010, i da se pripremaju da “Vile i zmajeve” prevedene na engleski jezik iznesu na internacionalnu “pijacu”, jer su uvereni da ovim delom mogu dostojno da brane čast srpskog izdavaštva.