Ranko Trifković: GOZBA OD GLISTA

Podelite sadržaj:

(iz zbirke priča-recepata “Fantastični kuvar”)

 

Dragi moji orkići, za večeras sam vam pripremio gozbu od glista. Verovali ili ne, vijugave spodobice koje stanuju u zemlji bogat su izvor minerala, vlakana i belančevina, pa čak i vitamina.

Kao što znate, u narodnoj hobgoblinskoj medicini gliste i crvi vekovima se koriste u terapiji mnogih bolesti. Za čišćenje kljova nema ništa bolje od nekoliko crvića koji će temeljno da uklone ostatke hrane, istrulele desni i drugu nečist od koje vam smrdi iz usta. Gliste se, takođe, preporučuju za temeljno čišćenje stomaka i creva posle zimskih orgija, a primenjuju se i za pročišćavanje jetre i bubrega.

Kao mnogi drugi recepti, i ovaj počinje sa kopanjem bazena. Dakle, uposlite nekoliko trolova da iskopaju dve rupe. Svaka neka bude dovoljno široka da trolovi mogu da legnu raširenih ruku. Dovedite jedan puk jahača veprova i dva puka vukojahača. Hranite ih pomijama mesec dana, a sve što kaknu sprovedite u jednu od pripremljenih rupa. Zasejte bazen jajašcima glista. Za stotinu i tri dana nastaće humus. Naoružajte trolove gusto pletenim mrežicama za leptiriće. U rupu s glistama nalijte vodu. Neka trolovi zahvataju mulj i proceđuju ga. Dobijene gliste prebacite u drugi bazen. Napunite ga vodom i naložite vatricu, pa blanširajte gliste desetak minuta.

E, sad.

Za predjelo poslužite salatu od naseckanog celera, pavlake i glista. Neki mladi kuvari žale mi se da gliste imaju zemljast ukus i da škripuću pod zubima. To je zato što gliste u stomaku pretvaraju… to što jedu… u zemlju. Stoga ponavljam, pre nego što blanširate gliste, svaku dobro pritisnite za prednji deo i s dva prsta povlačenjem ka repu istisnite zemlju koja se zadržala u glisti.

Za pržene loptice neophodno je da blanširane gliste dobro prosušite. Rastresite ih i vezujte jednu za drugu, pa namotavajte u klupko. Kad naraste do veličine pesnice, glistu s kraja podvežite. Spremite tri veće činije. U jednu sipajte topljeni sir, u drugu gust umak od paradajza, a u treću hlebne mrvice. Klupko glista bocnite na viljšku za roštilj, pa dobro natopite u svakoj činiji. Pržite na vrelom ulju, ali pazite da vam sir ne procuri. Takođe obratite pažnju da umak i sir budu dobro začinjeni bosiljkom, majoranom, majčinom dušicom, žalfijom jer gliste same po sebi nemaju ni miris ni ukus.

Uz pržene gliste poslužite rižoto s glistama, vermicelli al vermillioni ili kus-glis’ (kus-kus s glistama). S obzirom na to da gliste poprimaju ukus ostalih sastojaka, možete ih koristiti i u slatkišima.

U poveći sud nalijte mlad kravlji sir. Iscedite džak limuna i sve dobro razgazite. Ispecite deblje palačinke. Punite ih začinjenim sirom i glistama, smotajte pa ukrasite umakom od kuvanih trešanja.

Posle gozbe dobro je da žvaknete prstohvat svežih glista i do sledeće orgije bićete kao novi!

Laku noć, Punpune

Laku noć, mali moji glistojedci!

 

 

(Ilustracija: Dejan Mandić – Mandoje)