Promocija tri romana fantastike u Kući Đure Jakšića

Promocija romana "Šamanijada" Slobodana Škerovića, "Verigaši" Zorana Stefanovića i "Ogledalo za vampira" Adrijana SarajlijaZajednička promocija romana “Šamanijada” Slobodana Škerovića, “Verigaši” Zorana Stefanovića i “Ogledalo za vampira” Adrijana Sarajlije biće održana u petak 21. septembra 2012. godine s početkom u 19 časova u Kući Đure Jakšića (ul. Skadarska, Beograd).

O knjigama, čije intenzivne sadržaje povezuje novo tumačenje i sagledavanje stvarnosti, govoriće autori i odabrani gosti.

REČ KRITIKE O “ŠAMANIJADI” SLOBODANA ŠKEROVIĆA

Slobodan Ivkov: “Okosnicu radnje, čini period života ovog ‘šamana u nastajanju’ posle svojevrsne šamanske inicijacije i mogućeg prelaza iz druge dimenzije ‘kroz opnu’. (…) Autentični signalistički prozni brejnstorming, najsrdačnije preporučujem kao nesporno novo čitalačko iskustvo.”

Miroljub Todorović: “Šamanijada je intermedijalno delo čija fantazmagorična struktura i aura pomalo podseća na Rastkovu ”Burlesku Gospodina Peruna Boga Groma”. U njoj, i sa njom, Škerović postaje neka vrsta signalističkog Džojsa/Moloha koji se maestralno poigrava jezikom i slikom, fantastičkom i mitotvoračkom zbiljom, ekspresijom i unutarnjim psihogenim tokovima. Njegova proza definitivno neće imati širi krug čitalaca ali će, nadam se, imati strpljive analitičare i tumače što je, po meni, za jednog stvaraoca daleko važnije.”

REČ KRITIKE O “VERIGAŠIMA” ZORANA STEFANOVIĆA

Oto Oltvanji: “Zoran Stefanović plete priču epskih razmera i jarkog lokalnog kolorita koja je istovremeno naučna fantastika, fantazija i horor, a odjekuje uvek aktuelnim motivima prisutnim u najboljim primerima svetske produkcije.”

Pavle Zelić: “Ako uspete da odvojite Zorana Stefanovića, prozaistu, od njegovih drugih, mnogostrukih uloga, šta ostaje? Priče, kakve niste nigde mogli čitati, ideje, motivi iz poluzaboravljenog kolektivnog sećanja koji, iako fragmentirani i nekompletni čine fantastičan mozaik ovog romana i univerzuma u kojem Stefanović nije tvorac, pa čak ni lutkar sa koncima u rukama, već samo vodič. Ako se usudite da ga pratite.”

REČ KRITIKE O “OGLEDALU ZA VAMPIRA” ADRIJANA SARAJLIJE

Ilija Bakić: “Profesor Eduardo Lasner zarad osvete onima koje smatra manje vrednim i nedostojnim odmeće se u zagrljaj mračnih sila i bića. Neodoljivi niz događaja koji je svojom odlukom pokrenuo, ipak, nadilazi njegove želje i snage. Staza iskušenja vodi od nauke do magije, od urbanih centara do periferija, od civilizacije do duboke prašume, od nadmoći i trijumfa do poraza i poniženja. Smeh se meša sa suzama, vera sa spoznajom sopstvene ništavosti, iskrenost se guši u cinizmu. Roman Adrijana Sarajlije neobuzdana je, visprena i vrcava pripovest koja potvrđuje njegovo zapaženo mesto među mlađim srpskim piscima fantastike zavređeno zbirkom ‘Manufaktura G’ (Tardis, 2010)”

Aleksandar Jugović: “Adrijan Sarajlija nas u svom romanu vodi na uzbudljivo putovanje savremenim društvom služeći se naučnom fantastikom, hororom i magijskim tumačenjem sveta. Očitim talentom za pripovedanje, autor se maštovito kreće između tananih granica nauke i mita, fantastike i realnosti, bede i sjaja društva, svetla estradne pozornice i tmine socijalnih svetova, nade i strahova ljudi, zdravlja i bolesti, manipulacije moćnih i pokušaja otpora nemoćnih, erotičnosti i sadističke seksualnosti, arhetipskog i društveno hiperrealnog.”