Sava Damjanov - Itika Jeropolitika@VUK

Promocija romana ”Itika Jeropolitika@VUK” Save Damjanova u SKC-u

Sava Damjanov - Itika Jeropolitika@VUKNovi roman Save Damjanova “Itika Jeropolitika@VUK” biće predstavljen u beogradskom Studentskom kulturnom centru u sredu 10. decembra 2014. s početkom u 19 časova.

Tom prilikom, o knjizi će, pored autora, govoriti: Boško Suvajdžić, Milisav Savić i Nenad Šaponja.

Glavni junak ovoga romana je Vuk Stefanović Karadžić, ali i VUK kao jedno od vrhovnih božanstava stare srpske religije. Kroz fragmentarno-biografsku (ili parabiografsku?) priču o velikom književno-jezičkom reformatoru, ispričana je i “biografija” srpske kulture od njenih početaka do 21. veka, kao i svojevrsna (takođe fragmentarna!) istorija Srba tokom tog perioda.

Stoga pored glavnog junaka ovde kao važni akteri figuriraju i Nemanjići i antrpomorfizovani Deseterac, i Mehmed-paša Sokolović i bajkoliki Međedović, i “carstvujušči grad Vijena” i Beograd u vreme kneza Miloša, i Dositej Obradović i Vukov Rječnik, i Lukijan Mušicki i hajduk-Veljkova Krajina, i Prvi svetski rat i srpska umetnička avangarda, i Josip Broz Tito i Ivo Andrić, itd.

Govoreći o ovom delu, dr Miodrag Maticki, predsednik Vukove zadužbine, istakao je da Damjanov pojedina poglavlja posvećuje usmenim narodnim tvorevinama koje je Vuk zabeležio, i posebnu veštinu iskazuje u dopričavanju basni kada uspeva da ih vešto poveže sa narodnim pričama o životinjama.

Sava Damjanov rođen je u Novom Sadu 1956. godine. Ugledni je istoričar i teoretičar književnosti, profesor novosadskog Flozofskog fakulteta. U svojim stručnim tekstovima, neretko pažnju posvećuje fantastici kao vrsti književnog stvaralaštva, a isti princip sledi i u svojim proznim delima. Pored obimne stručne bibliografije, objavio je sledeće knjige umetničke proze: “Istraživanje Savršenstva” (1983), “Kolači, Obmane, Nonsensi” (1989), “Pričke” (1994), “Povesti različne: lirske, epske, no najviše neizrecive” (1997), “Glosolalija” (2001), “Remek-delca” (2005), “Istorija kao Apokrif” (2008), “Porno-liturgija Arhiepiskopa Save” (2010).

 

Sava Damjanov - Itika Jeropolitika@VUK