Stanislav Lem

Prilog Milana Ćirkovića o stvaralaštvu Stanislava Lema

Ove godine navršava se stota obletnica rođenja Stanislava Lema – jednog od najznačajnijih pisaca naučne fantastike, filozofa i mislioca čija dela uveliko nadrastaju žanr. Tim povodom na sajtu Talas.rs objavljen je prilog prof. dr Milana Ćirkovića „Filozof budućnosti – 100 godina od rođenja Stanislava Lema“, koji čine odlomci iz tri odabrane knjige, komentari autora, kao i najverovatnije potpuna bibliografija svih izdanja Lemovih knjiga objavljenih na prostoru bivše Jugoslavije.

Prvi deo priloga čini odlomak iz knjige Stanislav Lem: filozof budućnosti jednog od najistaknutijih poznavalaca Lemovog dela, kanadskog slaviste, književnog kritičara i filozofa Pitera Svirskog. Drugi deo čini odlomak iz Ćirkovićeve knjige Velika tišina: nauka i filozofija Fermijevog paradoksa (The Great Silence: The Science and Philosophy of Fermi’s Paradox, Oxford University Press, 2018), koja će uskoro biti objavljena i na srpskom jeziku u izdanju Heliksa, dok završni segment predstavlja odlomak iz zbirke Lemovih satiričnih priča Zvezdani dnevnici Ijona Tihog (1954).

Priređivač ističe da je u poređenju sa drugim zemljama sveta, područje bivše Jugoslavije, po broju objavljenih Lemovih knjiga, rame uz rame sa Engleskom, a ispred njih su još samo Rusija i Nemačka. Nažalost, mnoga od tih izdanja na srpskom i drugim jezicima s kojih nije potrebno prevoditi, sada se mogu pronaći samo u bibliotekama ili antikvarnicama.

Stanislav Lem (1921-2006) napisao je oko 70 knjiga, koje su prevedene na 40-ak jezika i prodate u gotovo 50 miliona primeraka. Pored brojnih romana i priča, Lem je sastavio ogromnu filozofsku raspravu o odnosu ljudi i mašina, o sociologiji, evoluciji, veštačkoj inteligenciji, kibernetici, kosmologiji, genetskom inženjeringu, sociologiji, teoriji igara, evoluciji… Njegova najpoznatija dela su: Solaris, Fijasko, Eden, Nepobedivi, Glas gospodara, Summa Technologiae

U prilogu o Stanislavu Lemu obajvljen je i odlomak iz knjige VELIKA TIŠINA Milana Ćirkovića