Predstavljene knjige Ijana Mekdonalda

Ijan MekdonaldSinoć je u Guerilla Pub-u održano književno veče posvećeno britanskom piscu Ijanu Mekdonaldu. Iako se publika nije odazvala u značajnijem broju, učesnici promocije pisci Goran Skrobonja i Oto Oltvanji su veoma zanimljivim izlaganjima predstavili zbirku “Knjiga izgubljenih snova” i romane “Brazil” i “Bespuće”.

Govoreći o “Knjizi izgubljenih snova” Skrobonja je naglasio da su kratke priče zastupljene u ovoj zbirci brižljivo izabrane i predstavljaju praktično uvid u celokupan književni opus britanskog pisca. U knjizi su predstavljeni svi univerzumi koje je u svojim romanima detaljnije izgradio Mekdonald. Priče koje su se našle na stranama zbirke probrane su iz ranije objavljenih Mekdonaldovih zbirki “Empire Dreams” i “Speaking in Tongues”, raznih sada teško dostupnih časopisa ali i sa nekih internet strana. Knjiga bi trebalo da se u srpskim knjižarama pojavi do kraja godine, a budući da su Mekdonald i njegovi agenti izrazili interesovanje za ovako uređenu zbirku, postoji mogućnost da se “Knjiga izgubljenih snova” sa predgovorom Gorana Skrobonje uskoro nađe na britanskom tržištu, ali i drugim tržištima širom sveta

Oto Oltvanji je govorio o romanu “Brazil” ističući izvanredan stil i lakoću pisanja Ijana Mekdonalda, njegove neverovatne i lucidne ideje koje kuljaju iz svakog reda teksta. Mekdonald je predstavljen kao autor koji uspešno kombinuje naučnu fantastiku i magijski realizam, te kao pisac koji inspiraciju crpi iz svog neposrednog i konfliktima nabijenog severnoirskog okruženja, čemu zatim dodaje jak kolorit egzotičnih krajeva i lokaliteta. Još jednom je naglašen istraživački rad koji prethodi Mekdonaldovom pisanju i detalj da u svojim knjigama ovaj pisac koristi samo jedan posto saznanja i prikupljenih informacija, ali da je i tako mali deo sasvim dovoljan da doprinese stvaranju autentične atmosfere. U romanu “Brazil” postoji mnoštvo takvih detalja, a kao očigledan primer neophodnosti istraživačkog rada naveden je motiv ploveće katedrale koji se javlja u jednom od tri paralelna narativna toka ovog romana. Mekdonald je proučavajući istorijske podatke naišao na detalj koji kaže da su ploveće katedrale zaista postojale u vreme kada su jezuiti vršili pokrštavanje južnoameričkih domorodaca, a onda je taj motiv i druge detalje vezane za njega jednostavno preuzeo i preneo u svoju knjigu.

Izdavačka kuća Paladin koja stoji iza objavljivanja srpskih izdanja “Brazila” i “Bespuća” do kraja godine planira da objavi još dve knjige Ijana Mekdonalda: “Knjigu izgubljenih snova” i “Nekrovil”.