Književna fantastika 9

Predstavljanje 9. broja časopisa KNJIŽEVNA FANTASTIKA u Kući kralja Petra I

Promocija devetog broja časopisa Književna fantastika održaće se u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40, Senjak) u četvrtak 7. septembra s početkom u 19 časova.

Promocija se organizuje u okviru književnog projekta „Isidora nas sluša“, a o časopisu će govoriti zastupljeni autori: Dina Hrecak, Jelena Vitezović, Mina Lukić, Adrijan Sarajlija, Miloš Petrik i jedan od urednika Dragoljub Igrošanac. Razgovor o časopisu vodiće književnica, Laura Barna.

Književna fantastika izlazi jednom godišnje kao plod saradnje sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i izdavačke kuće Kontrast. Ovaj godišnjak bogatog i raznovrsnog sadržaja, nudi informativan i relevantan presek domaće i svetske scene fantastike, kako njenog spisateljskog, tako i teorijskog segmenta.

Tematski blok novog broja posvećen je Džonu Ronaldu Ruelu Tolkinu (1892–1973), povodom 50 godina od smrti tog velikog filologa i pisca. Tolkin je svojom strastvenom ljubavlju prema jezicima i mitologiji izgradio impresivan univerzum Srednje zemlje, koji decenijama unazad zadivljuje generacije čitalaca širom sveta i ne prestaje da fascinira teoretičare i proučavaoce književnosti.

Pored tekstova poznatih domaćih proučavalaca Tolkinovog dela, Mine Lukić, Nastasje Pisarev i Marka Vasića, temat donosi i priloge nekih od najrelevantnijih stranih autora, poput vrhunskog proučavaoca Tolkinovog života i dela, Džona Garta, predsednice Departmana za književnost i jezik sa američkog  Univerziteta Signum, Sare Braun, i slovačke teoretičarke književnosti Martine Juričkove. Časopis donosi i ekskluzivni intervju sa Šonom Ganerom, predsedavajućim engleskog „Tolkinovog društva“ (Tolkien Society) koje je osnovano 1969. godine uz Tolkinov lični blagoslov.

Pored tekstova o Tolkinu i njegovom legendarijumu Srednje zemlje, novi broj časopisa čine i prilozi o drugim temama iz sveta fantastike. Proznu sekciju otvara prestižnom „Nebulom“ nagrađena priča američkog pisca Džona Vizvela, a tu su i kratka prozna dela poznatih domaćih pisaca fantastike Adrijana Sarajlije, Darka Tuševljakovića, Nikole Petrovića i Miloša Petrika.

Sekcija posvećena esejistici donosi uvide u neke od beskrajnih pejzaža fantastične književnosti, među kojima je esej Dejana Ognjanovića „Tri paradigme horora“ koji se ove godine našao u najužem izboru za prestižnu američku „Brem Stoker“ nagradu, kao i esej o japanskoj spekulativnoj fikciji iz pera urednice više antologija japanske kratke priče, Dine Hrecak. Tu je i prilog Mihajla Dasukidisa o Gogoljevoj pripoveci „Vij“ kao remek delu horor priopovedanja, kao i tekst Zorane Perić o Stefanu Grabinjskom, poljskom pandanu Edgara Alana Poa.

Na stranama novog broja Književne fantastike štampan je i intervju sa Ivanom Nešić o srpskoj savremenoj fantastici u đačkoj lektiri, kao i niz prikaza novih izdanja na koja bi ljubitelji fantastike trebalo da obrate pažnju. Priloge potpisuju Ilija Bakić, Milena Dasukidis i Filip Rogović. Urednici broja su Mladen Jakovljević i Dragoljub Igrošanac.

Ulaz na promociju časopisa u Kući kralja Petra I je slobodan.

Ciklus književnih susreta „Isidora nas sluša“ – autorski projekat književnice Laure Barne – podržan je od strane Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Promocija časopisa Književna fantastika u kući kralja Petra I
Promocija časopisa KNJIŽEVNA FANTASTIKA u Kući kralja Petra I