Pavle Zelić

PAVLE ZELIĆ

Pavle Zelić (1979), pisac, filmski i strip scenarista i filmski, književni i strip kritičar i teoretičar. Po profesiji je diplomirani farmaceut i diplomata sa položenim diplomatsko-konzularnim ispitom, i radi u struci u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije gde vodi međunarodnu saradnju i odnose sa javnošću a takođe je spoljnji ekspert i saradnik Svetske zdravstvene organizcije, Saveta evrope i EU na ove teme.

Profesionalno se bavi kritikom od 1999. godine i od tada neprekidno piše o filmu, književnosti i strip kao i o teoriji popularne kulture. Objavio više hiljada tekstova, eseja, prikaza i kritika. Filmsku i TV kritiku je pisao u časopisima OK magazin, i Popboks a već niz godina redovno piše za časopis odnosno portal Urban bug i Pressing iz Niša. Književnu i strip kritiku piše još i za časopise Gradina, Think Tank, Strip Presing, Bzzz!, Creative Art, Kiša, a bio je stalni kolumnista u vodiču za Beograd Singidunum Weekly. Angažovan je i kao kritičar – spoljnji saradnik Kulturnog dodatka dnevnog lista Politika, i Radio televizije Srbije – kulturne redakcije na teme filma, stripa i popularne kulture.

Objavio preko 40 priča u Letopisu Matice srpske, Politici, Gradini, Ulaznici, Politikinom zabavniku, NIN-u i drugim književnim i popularnim časopisima i novinama, kao i u više desetina antologija u zemlji i na celom Balkanu (Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina) i u Rusiji.

Urednik je zbirke priča erotske fantastike Ugriz strasti (Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” 2007. – projekat Ministarstva kulture Republike Srbije) a bio je i ko-urednik fanzina Emitor glasila Društva “Lazar Komarčić” (sa kojim je osvojio nagradu Evropskog društva za naučnu fantastiku za najbolji evropski fanzin za 2004. godinu). Bio je recenzent većeg broja romana i zbirki priča različitih izdavača.

Kao jednom od pobednika na konkursu Matice srpske za ediciju “Prva knjiga”, 2009. godine objavljena mu je zbirka priča Poslednja velika avantura a ima još i nagradu „Ljubomir Damnjanović“ za godinu 2007/2008 (podržana od strane Ministarstva kulture Republike Srbije).

Piše scenarija za stripove, i publikovan mu je i izlagan već broj kratkih stripova. Godine 2011. objavio je grafičku novelu Družina Dardaneli: Poljubac leptirice (System comics, Beograd), koju je ilustrovao Dragan Paunović i koja je takođe izlagana više puta u zemlji i regionu i pobrala odlične kritike u zemlji i svetu dok je 2016. izašao drugi deo ovog serijala pod naslovom Družina Dardaneli: Zločin na Svetskoj izložbi (isti izdavač), sa svetskom premijerom na velikoj izložbi u Kulturnom centru Srbije u Parizu (projekat Ministarstva kulture Republike Srbije).

Za strip Gospodar oružja (crtež: Nenad Cvitičanin) nagrađen je za najbolji scenario na Salonu stripa u Studentskom kulturnom Centru u Beogradu, najvećoj manifestaciji tog tipa u regionu a ima i druge nagrade za svoje stripove na salonima i smotrama u Srbiji. Za svoj rad u strip teoriji je dobio nagrade na X i XI Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu 2008. i 2009. godine.

Objavio je prvi roman Peščana hronika 2013. godine (Laguna) u kojem kombinuje žanrove fantastike, horora i istorijskog trilera, koji je ušao u širi izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine i rasprodao dva visokotiražna izdanja i izuzetno je pozitivno ocenjen od publike i kritike u Srbiji bivšim jugoslovenskim republikama.

Pavle Zelić je autor, scenarista i vođa projekta izrade edukativnih internativnih stripova Otvoreni umovi, slobodni umovi i Lana Tafi (projekat Saveta Evrope i Evropske unije) – na engleskom, srpskom, italijanskom, francuskom, nemačkom, poljskom, danskom, hrvatskom, portugalskom i jermenskom jeziku (2015.).

Bio je predsednik saveta 49. Zlatnog pera, bijenala ilustracije ULUPUDS-a 2018. i predsednik komisije za međunarodnu saradnju Srpskog književnog društva a aktivan je i kao član Udruženja stripskih umetnika Srbije i u brojnim komisijama, telima i žirijima u sferi filmske umetnosti, književnosti i stripa počev od prvog angažmana tog tipa – funkcije sekretara Društva ljubitelja fantastkike „Lazar Komarčić“.

Više njegovih scenarija je dobilo značajnu podršku na konkurskima Filmskog centra Srbije i u regionu i trenutno su u raznim fazama produkcije. Potpisuje adapataciju njegove više puta objavljivane i nagrađivane priče Sami, i ovaj projekat je dobio podršku komisije FCS na konkursu za sufinansiranje proizvodnje kratkometražnih filmova 2017. godine i u narednom periodu više drugih regionalnih konkursa (Rumunija, Severna Makedonija, Slovenija, Hrvatska) kao i podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Njegov scenario za dugometražni igrani film – adaptaciju romana Peščana hronika je na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova 2019. odabran je kao jedan od dobitnika punog iznosa sredstava i podršku produkcije. Još jedna adaptacija njegove priče Dum-Dum, pod imenom Kada padne noć je dobila podršku komisije na konkursu za sufinansiranje proizvodnje kratkometražnih filmova 2018. godine. Autor je kao ko-scenarista, i projekta dugometražnog igranog filma #Brucoši koji je dobio podršku na konkursu FCS za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom 2018. godine i projekta Prvi jahač koji je odabran od strane komisije Filmskog centra Srbije na konkursu Finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija 2017. godine.

Gostujući je predavač na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu na master studijama za scenario, i konsultant na Fakultetu primenjenih umetnosti za oblast animiranog filma a drži predavanja o teoriji popularne kulture i na Univerzitetu Singidunum.

U okviru programa Doma omladine Beograda, Studentskog kulturnog Centra Beograda, Doma kulture Studentski grad i mnogih drugih ustanova kulture u Beogradu, Srbiji i regionu je održao više stotina predavanja na temu filma, književnosti, stripa i popularne kulture i redovno se pojavljuje u medijima kao autoritet na ove teme.

Bavi se aktivizmom u oblasti kulture preko 20 godina, i bio je organizator velikog broja manifestacija sa međunarodnim učešćem od kojih se izdvajaju konvencije Beokon, kao i festivala i izložbi vezanih za strip, književnost, ilustraciju i film.

Živi i radi u Beogradu.