Pad nemani - Džejms S. A .Kori

PAD NEMANI – ubedljiva završnica serijala ‘Prostranstvo’

Podelite sadržaj:

Nedavno je u izdanju Lagune objavljen roman Pad nemani, deveti i poslednji deo proslavljenog naučnofantastičnog serijala „Prostranstvo“ iza koga, pod zajedničkim pseudonimom Džejms S.A. Kori, stoje američki pisci Danijel Abraham i Taj Frenk.

Prva knjiga iz serijala, Buđenje nemani, objavljena je 2011. godine, a već naredne se zahvaljujući Laguni našla pred domaćim čitaocima u izvrsnom prevodu Gorana Skrobonje. Deset godina kasnije u prilici smo da pročitamo i završnicu uzbudljive sage o čovečanstvu, koje se proširilo nepreglednim prostranstvima svemira, ali u svojoj ekspanziji ostalo verno starim manama.

Tuđinska supstanca protomolekul otvorila je međuzvezdani portal ka hiljadama drugih planeta. Kako ljudi počinju da se šire po galaksiji, tako se duž Sunčevog sistema raspaljuju građanski ratovi. Ali protomolekul je takođe ključ ka visokonaprednoj vanzemaljskoj nauci. Agresivno, tehnološki sofisticirano carstvo Lakonija, svojim pokušajima da reaktivira drevne protomolekularne artefakte, privlači pažnju napredne vanzemaljske rase, koja je u dalekoj prošlosti uništila tvorce zagonetne supstance.

Nakon pada ogromnog Lakonijskog carstva, Džejms Holden i posada njegovog broda Rosinantea, upinju se da izgrade budućnost za čovečanstvo iz krhotina i ruševina onoga što je čovečanstvu prethodilo. Dok se bezmalo nezamislive sile pripremaju da satru sav ljudski život, Holden i grupa neočekivanih saveznika otkrivaju poslednju, očajničku priliku da ujedine vascelo čovečanstvo u nadi da je moguće izgraditi ogromnu galaktičku civilizaciju lišenu ratova, frakcija, laži i tajni, pod uslovom da pobede.

Književni kritičari i čitaoci su nepodeljenog mišljenja da roman Pad nemani predstavlja ostvarenje kojim se na veoma inteligentan način zatvara ovaj izuzetno obiman serijal. Pored devet romana, čine ga priče i novele koje su ove godine objavljene u zbirci pod nazivom Memory’s Legion.

Iako kažu da su završili sa „Prostranstvom“, Danijel Abraham i Taj Frenk nastavljaju da pišu fantastiku u četiri ruke, pod pseudonimom Džejms S. A. Kori. Trenutno rade na novoj trilogiji, ali prema njihovim rečima to će biti nešto sasvim drugačije od serijala koji ih je proslavio.

Roman Pad nemani, kao i sve prethodne delove „Prostranstva“ na srpski jezik preveo je Goran Skrobonja.

PAD NEMANI - Džejms S. A. Kori
PAD NEMANI – Džejms S. A. Kori (Taj Frenk i Danijel Abraham)