Osetske priče o Nartima

OSETSKE PRIČE O NARTIMA – legende o junacima sa Kavkaza

Mlada beogradska izdavačka kuća Darma, pokrenuta s namerom da domaćim čitaocima ponudi vredna dela manje poznatih književnosti, objavila je Osetske priče o Nartima – knjigu drevnih pripovesti kavkaskih naroda o mitskim junacima, Nartima.

Tradicionalne legende, za koje se veruje da su nastale u 8. i 7. veku pre nove ere, govore o mitskim junacima natprirodnih moći i njihovim borbama, ljubavima i susretima sa smrću.

Motivi i zapleti u pričama, koje su po prvi put prevedene na naš jezik, pokazuju velike sličnosti sa nordijskom i grčkom mitologijom, elementima kulture drevne Indije, kao i mitovima i bajkama mnogih drugih naroda.

Zanimljivost ovih priča leži i u specifičnoj moralnoj ambivalentnosti njihovih likova, koja naznačava drugačije shvatanje dobra i zla i surovosti koja se često iskazuje kao suštinska odlika postojanja.

Poreklo imena Nart se ne zna, ali se pretpostavlja da potiče od protoiranskog „nar” u značenju čovek ili junak. Svet Narta obeležen je prividnim protivrečnostima: poetičnost, fina osećajnost i tragika prožeti su elementima skitske surovosti; lukavost i pritvornost iskazuju se i kod velikog i plemenitog junaka; osveta je sveta, bogovi nisu bezgrešni.

Pripovetke zastupljene u knjizi Osetske priče o Nartima sa ruskog jezika prevela je Ana Selić. Knjigu čine još i detaljna objašnjenja, rečnik i pojmovnik, te obiman pogovor iz pera prevoditeljke „O nartima, ili kako zaslužiti pesmu“. Unutrašnje stranice krase ilustracije Aleksandre Kozić.

Osetske priče o Nartima je prva od tri knjige sa izborom drevnih priča sa Kavkaza, koje Darma planira da objavi. Preostale dve izaći će iz štampe do kraja godine, a kako je za sajt Art-Anima otkrila urednica Nađa Parandilović, izbor priča načinjen je brižljivo kako bi se zadržala hronologija a sve tri knjige imaće po tri tematski grupisane celine.

Knjigu Osetske priče o Nartima čine celine: „Varhag i njegovi sinovi“, „Šatana i Urizmag“ i najobimnija „Soslan“.