Mladen Jakovljević

U Tršiću okrugli sto posvećen romanima Mladena Jakovljevića

Naučno-obrazovno kulturni centar „Vuk Karadžić“ u Tršiću u četvrtak 14. aprila 2022. godine organizuje okrugli sto „Stvaralaštvo Mladena Jakovljevića – Dijalog s tradicijom i savremenošću“ posvećen romanima Izbledele duše i Kad se vratim ovog novosadskog pisca i angliste.

Teme izlaganja biće „Jezik i tradicija“ i „Savremeni interpretativni konteksti“ o kojima će govoriti: prof. dr Vladislava Gordić Petković, emeritus dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Dragana Radovanović, prof. dr Dragoljub Perić, prof. dr Jasmina Jokić, doc. dr Jelena Marićević Balać, doc. dr Miloš Jocić, ma Milivoj Bajšanski i ma Milan Gromović.

Jakovljevićevi romani Izbledele duše i Kad se vratim sučeljavaju tradiciju i moderno doba, maštu i svakodnevnicu u kontekstu tragičnog gubitka i obitavanja u prostorima između života i konačne smrti, koju donosi zaborav. U delima su primetna određena strukturna i motivska preklapanja: tršićki govor, blizina planine Gučevo, dva narativna toka razdvojena istorijom i kulturom a spojena tradicijskim pamćenjem, nesmirene duše kao centralne figure oba romana, dok su nosioci značajnih uloga likovi koji raspolažu magijsko-obrednim znanjima i veštinama.

Knjige su nastale iz piščeve želje da „neki ljudi, mesta, događaji i običaji ostanu zapamćeni, u času kada čovek počne sve češće da se suočava sa neminovnim gubicima“ i donose vredne moralne pouke, uz upozorenje da je „biti zapamćen po zlu, uz zaborav, najstrašnija osuda postojanja“.

Okrugli sto u 16 časova otvara pozdravni govor v.d. direktora NOKC Tršić Aleksandre Purić, autora romana Mladena Jakovljevića i direktorke „Akademske knjige“ iz Novog Sada, Bore Babić.

Program okruglog stola „Stvaralaštvo Mladena Jakovljevića – Dijalog s tradicijom i savremenošću“:

 • 16:00 – Pozdravne reči v.d. direktora NOKC Tršić Aleksandre Purić, autora romana Mladena Jakovljevića i direktorke „Akademske knjige“ iz Novog Sada, Bore Babić.

16:30 – Jezik i tradicija

 • dr Dragana Radovanović, Institut za srpski jezik SANU, Filozofski fakultet Kosovska Mitrovica – „Jezik u romanima Mladena Jakovljevića – između dijalekata i standarda“
 • dr Dragoljub Perić, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Odsek za srpsku književnost
  „Pozajmljeni život. Fatalizam u tradicionalnoj kulturi i prekrajanje sudbine u romanu Kad se vratim Mladena Jakovljevića“
 • Master Milivoj Bajšanski, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Odsek za srpsku književnost
  „Lik sveštenika – između paganskog maga i hrišćansog duhovnika u romanu Izbledele duše Mladena Jakovljevića“

17:30 – Savremeni interpretativni konteksti

 • dr Vladislava Gordić Petković, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Odsek za anglistikuŽ
  „O junacima i grobovima: Karakterizacija i emancipacija u romanima Mladena Jakovljevića“
 • Emeritus dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Odsek za srpsku književnost
  „Ima li povratka? Kompozicija romana i specifičnost vremenskog toka u romanu Kad se vratim Mladena Jakovljevića
 • Master Milan Gromović, istraživač saradnik, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Odsek za srpsku književnost
  „Osmrćenje života i oživotvorenje smrti. Metempsihoza Izbledelih duša Mladena Jakovljevića“
 • dr Jelena Marićević Balać, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Odsek za srpsku književnost
  „Gvozden(ov)e lestve: Dijalog Mladena Jakovljevića sa Miloradom Pavićem“
 • dr Miloš Jocić, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Odsek za srpsku književnost
  „O čemu govorimo kada govorimo o smrti. O tipologiji smrti u romanu Izbledele duše u kontekstu romana za decu i omladinu“
 • dr Jasmina Jokić, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Odsek za srpsku književnost
  „Na razmeđi ovoga i onoga sveta“

Mladen Jakovljević je rođen 1975. godine u Novom Sadu, gde je na Filozofskom fakultetu diplomirao engleski jezik i književnost, stekao akademsko zvanje magistra književnih nauka i odbranio doktorsku disertaciju. Predaje englesku i američku književnost na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Član je Odbora Odeljenja Matice srpske za književnost i jezik. Objavio je više studija i naučnih radova u kojima se bavi istraživanjem međuodnosa stvarnosti, pojedinaca i zajednica u naučnofantastičnoj, fantazijskoj i fantastičnoj književnosti uopšte. Autor je romana Vrata sumraka (2014), Izbledele duše (2019) i Kad se vratim (2021). Preveo je na srpski jezik engleski srednjovekovni viteški roman u stihu Ser Gavejn i Zeleni vitez, trilogiju „Valis“ Filipa K. Dika (Valis, Prodor božanskog i Povratak Timotija Arčera) i Priče iz Zemljomorja Ursule K. le Gvin. Kourednik je Književne fantastike, godišnje publikacije o aktuelnoj domaćoj i svetskoj produkciji književnih ostvarenja iz domena fantastičnog.

KAD SE VRATIM Mladena Jakovljevića jedan je od romana kojima će biti posvećen okrugli sto u Tršiću (foto: Anita Janković)