Paralelni svetovi - Mičio Kaku

Objavljeni “Paralelni svetovi” Mičija Kakua

Paralelni svetovi - Mičio KakuIzdavačka kuća “Heliks” objavila je knjigu “Paralelni svetovi” Mičija Kakua, profesora teorijske fizike, koautora teorije o polju struna i neumornog popularizatora nauke.

“Paralelni svetovi” su uvod u spektakularne fizičke teorije koje obeležavaju početak trećeg milenijuma. Mičio Kaku koristi svoj izvanredan talenat objašnjavanja kako bi nam predstavio jednu od najneobičnijih i najuzbudljivijih ideja koju je iznedrila moderna fizika: da je naš kosmos tek jedan među mnogo, možda i beskonačno mnogo, kosmosa raspoređenih po nepreglednoj kosmičkoj mreži. Vešto preplićući analogiju i humor, Kaku strpljivo upoznaje čitaoca s varijacijama na temu o paralelnim kosmosima koje su nastale u kvantnoj mehanici i kosmologiji, a najmlađa dolazi iz M-teorije. Ova knjiga je kao čudesan obilazak kosmosa s nenadmašnim vodičem – kosmosa koji možemo pojmiti jedino ako se napregnemo do krajnjih granica mašte.

Vrtoglava vožnja kroz kosmos – i još dalje – na koju nas vodi jedan od najboljih pisaca naučnopopularne literature, pokazuje da se ispod poznatog sloja fizičkog sveta nalaze neverovatno čudni entiteti – tamna materija i energija, skrivene dimenzije prostora i sićušne petlje vibrirajućih struna koje povezuju delove kosmosa. U kosmosu kakav nam otkriva Kaku, realnost testira um kao najuzbudljiviji SF roman.

U knjizi Paralelni svetovi autor vešto transformiše područje fizike u svojevrstan zabavni park u kome se istinski možete zabaviti čitajući o Ajnštajnovoj relativnosti, kvantnoj mehanici, kosmologiji i teoriji struna. Ali prava priča je ona u pozadini – o tome kako Mičio Kaku uspešno primenjuje sve te svoje moćne pripovedačke alate da bi izložio teoriju o multiverzumima i izneo njihove filozofske implikacije po naše poimanje smisla života.

Mičio Kaku je profesor teorijske fizike na Gradskom njujorškom univerzitetu, koautor teorije o polju struna i pisac nekoliko veoma priznatih naučnih bestselera, među kojima su i “Hipersvemir” i “Fizika nemogućeg”. Napisao je i nekoliko naučnih udžbenika namenjenih doktorskim studijima, a može se pohvaliti s više od 70 članaka objavljenih u časopisima o fizici, a koji pokrivaju teme kao što su teorija superstruna, supergravitacija, supersimetrija i hadronska fizika. Vodio je nekoliko televizijskih emisija, uključujući “Sci Fi Science” (za Science Channel), “Time and Visions of the Future” (za BBC) i “2057” (za Discovery Channel).