Edgar Alan Po - Gavran i najbolje priče

Objavljena zbirka GAVRAN I NAJBOLJE PRIČE Edgara Alana Poa

Prozna dela rodonačelnika kratke savremene fantastičke priče, Edgara Alana Poa, periodično doživljavaju nova izdanja i nove prevode na srpski jezik, a poslednje izdanje u nizu, naslovljeno kao Gavran i najbolje priče, upravo stiže iz Lagune.

Pored naslovne poeme, knjigu čini devetnaest odabranih priča poređanih hronološkim redom kako bi mogao da se prati razvoj Poovih ideja. Knjiga je bogato ilustrovana radovima trojice umetnika, vrsnih interpretatora Poove imaginacije: Harija Klarka, Gistava Dorea i Danijela Vijerža.

Edgar Alan Po (1809-1849) je autor čiji su život, književno delo, a onda i tajanstvena smrt, pa čak i posthumni period, obavijeni aurom kontroverzi i mistifikacija. Njegov lik i delo više od 170 godina plene pažnju čitalaca, pisaca ali i drugih umetnika, o čemu svedoči više od 200 filmskih ekranizacija njegovih dela, nebrojene pozorišne predstave, preko 300 stripskih adaptacija, kao i pastiši u mnogim likovnim i muzičkim ostvarenjima.

Tokom kratkog ali izuzetno plodotvornog stvaralačkog života, Po je bio urednik više književnih časopisa i začetnik profesionalne književne kritike. U svojim delima uspeo je da modernizuje gotsko pismo trasirajući put razvoju savremene kratke horor priče.

Junak njegovih detektivskih priča, Ogist Dipen, bio je direktan uzor najvećim detektivima književne fikcije – Šerloku Holmsu Artura Konana Dojla i Herkulu Poarou Agate Kristi.

Njegovo eksperimentisanje temama putovanja kroz vreme, istraživanja svemira, odnosa čoveka prema univerzumu i uticaju naučnih otkrića na budućnost čovečanstva, jasno ga je odredilo kao jednog od pionira naučne fantastike.  

A u knjizi Gavran i najbolje priče zastupljena su dela koja pokrivaju sva pomenuta žanrovska polja, od gotskog pisma, preko horora i detektivske fikcije, pa sve do naučne fantastike: „Berenika“, „Morela“, „Izuzetna pustolovina izvesnog Hansa Pfala“, „Senka – parabola“, „Ćutanje“, „Pad Kuće Ašera“, „Vilijam Vilson“, „Ubistva u Ulici Morg“, „U Malstremskom vrtlogu“, „Bunar i klatno“, „Eleonora“, „Ovalni portret“, „Maska crvene smrti“, „Slučaj Mari Rože“, „Izdajničko srce“, „Zlatni skarabej“, „Crni mačak“, „Prerani pogreb“, „Gavran“, „Činjenice o slučaju gospodina Valdemara“.

Zastupljena dela preveli su: Svetislav Stefanović, Momčilo Jojić, Dejan Mihailović, Nenad Dropulić, Nikola Pajvančić i Zoran Penevski.

Knjiga Gavran i najbolje priče Edgara Alana Poa u prodaji će se naći od subote 15. maja u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Gavran i najbolje priče - Edgar Alan Po
GAVRAN I NAJBOLJE PRIČE – Edgar Alan Po