Nevidljivi čovek - H-Dž- Vels

Novo izdanje SF klasika NEVIDLJIVI ČOVEK H. Dž. Velsa

U okviru edicije „Tragom klasika“, izdavačka kuća Dereta objavila je novo izdanje jednog od najpoznatijih naučno-fantastičnih romana u istoriji književnosti Nevidljivi čovek (1897) Herberta Džordža Velsa.

Ovom pseudonaučnom pričom iz ranih dana stvaralaštva, H. Dž. Vels je zauzeo mesto jednog od prvih i najboljih pisaca naučne fantastike. Godine koje je proveo kao student prirodnih nauka nadahnule su veliki broj njegovih ranih dela, uključujući i ovu krajnje neobičnu i originalnu priču.

Smeštena u Engleskoj na samom početku dvadesetog veka, radnja romana se bavi Grifinom, naučnikom koji je otkrio način da sebe učini nevidljivim. Njegove početne, gotovo komične pustolovine uskoro će zameniti jeziva dela kojima pokušava da nametne strahovladu žiteljima seoceta u kojem je potražio utočište.

Poznat po bujnoj mašti, napetosti i psihološkim uvidima, Nevidljivi čovek i danas pleni pažnju ljubitelja naučne fantastike, kao što je to činio i pre više od sto godina.

Roman je preveo Igor Solunac.

Herbert Džordž Vels rodio se u Bromliju, u engleskom okrugu Kent, 1866. godine. Nakon studija koje je često prekidao zbog novčanih poteškoća, naposletku se zaposlio kao učitelj i predavao u nekoliko škola, gde je i počeo da piše prve priče.

Napisao je brojna, raznovrsna dela, od kojih su najpoznatiji naučno-fantastični romani. Radi se o najranijim i najuticajnijim primerima ovog žanra, a reč je pre svega o romanima VremeplovRat svetova i Nevidljivi čovek. Većina njegovih knjiga bila je lepo prihvaćena i izvršila ogroman uticaj na veliki broj mladih pisaca, uključujući Džordža Orvela i Isaka Asimova. Vels je u njima vatreno zastupao čitav spektar političkih i društvenih pitanja koja su ga zanimala, a pred kraj života je mnoge stavove doveo do krajnosti.

Ženio se dvaput i imao brojne vanbračne izlete, uključujući desetogodišnju vezu sa čuvenom britanskom spisateljicom Rebekom Vest, s kojom je dobio sina. Umro je u Londonu 1946. godine.

NEVIDLJIVI ČOVEK – Herbert Džordž Vels