Darko Tuševljaković - Ljudske vibracije

Novinarima predstavljene “Ljudske vibracije” i srpsko izdanje “Irbisa”

Darko Tuševljaković - Ljudske vibracijeKako javlja PISB, novo druženje koje predstavnici izdavačke kuće “Čarobna knjiga” organizuju sa novinarima, donelo je nekoliko interesantnih predstavljanja, među kojima su i ona posvećena fantastičkim delima: zbirci priča “Ljudske vibracije “Darka Tuševljakovića i romanu “Irbis” Aleksandra Žiljka.

Iako je Tuševljakovićeva knjiga objavljena pre više od šest meseci, činjenica da je bila u najužem izboru za “Vitalovu” nagradu bila je povod da se pruži prilika “sedmoj sili” da razgovara sa autorom.

Urednik Nikola Petaković je povodom ulaska Tuševljakovićeve knjige “Ljudske vibracije” u najuži izbor “Vitalove” nagrade rekao da to “nije sportsko pitanje već da se za neko delo čuje”, a da je naročito značajno to što je reč o zbirci priča, koje su često u senci romana, pa još pride o zbirci horor priča. “Strašne su, ali su izuzetno životne, a Darko ima savršeno izbrušenu rečenicu”, naglasio je urednik Petaković.

Sam autor je rekao da je zbirka sastavljena od priča koje su već objavljene, od onih koje je imao napisane ali ih nigde nije plasirao i dve koje su specijalno pisane za zbirku. “‘Ljudske vibracije’ se odnose na unutarnju borbu, horor je ovde više dat u međuljudskim odnosima”, kaže Tuševljaković.

Pošto Aleksandar Žiljak, hrvatski autor “Irbisa” dobro poznat na prostoru ex-YU, nije bio prisutan, Petaković je naglasio da je to delo dobilo najveću hrvatsku SF nagradu “Sfera” pre dve godine, kada je tamo objavljeno. “Reč je o postapokaliptičnom delu koja podseća na ‘Čudne dane’. Delo koje se definitivno čita u jednom dahu”, rekao je Nikola Petaković. Takođe je rečeno da delo “nije prevođeno na srpski”, kao što to nije bio slučaj ni sa romanom Ivana Lutza “Zovite ju Zemlja” koju je “Čarobna knjiga” izdala prošle godine.

 Darko Tuševljaković - Ljudske vibracije i Aleksandar Žiljak - Irbis