Miomir Petrović - Miris mraka

Novi roman Miomira Petrovića uskoro u knjižarama

Miris mraka - Miomir PetrovićNovi, dvanaesti roman Miomira Petrovića (“Lisičje ludilo”, “Bakarni bubnjevi”, “Galerijeve vatre”…) “Miris mraka” uskoro će se u izdanju “Lagune” pojaviti u knjižarama. “Miris mraka” je uzbudljiva odiseja srpske i grčke porodice, čije su se sudbine ukrstile na beogradskom Dorćolu, najmističnijoj tački nekadašnjeg i sadašnjeg Beograda.

“Moj novi roman može se čitati kao roman reka, porodična saga ili psihološka drama sa elementima fantastike, kao istorijski roman ili priča o Dorćolu”, otkriva Petrović. “Reč je o hronici porodice Maksimović, s jedne strane, koja počinje u kasnom devetnaestom veku u Trebinju i hronici porodice Teodopulos, s druge strane, koja počinje u Kastoriji u severozapadnoj Grčkoj da bi se obe završile u Beogradu ovih dana. Glavni junak, Miloš Maksimović (po majci Teodopulos) se nakon prerane smrti rođenog brata Miloša jednog podneva zatvara u prostrani orman u podrumu svoje porodične kuće i, udišući raznovrsne mirise podrumskog mraka pokušava da u mraku balkanskih sudbina kao i mraku očeve i majčine porodice sastavi mozaik koji će mu pomoći u određivanju sopstvenog identiteta i egzistencije.”

Kroz prisećanja glavnog junaka Maksima i živopisne detalje o poreklu njegove porodice, teče drugi, paralelni tok romana “Miris mraka”. Od sudbine Dimitriosa Teodopulosa koji zbog nehotičnog ubistva napušta rodnu Kastoriju i dolazi do Kilkisa u Makedoniji gde će postati čuveni “šaptač” i trener trkačkih konja pa do današnjih dana, kada će se dve porodice, srpska i grčka, spojiti prepoznavši jedna u drugoj sapatnike u kovitlacu istorijskog mraka.

Novi roman Miomira Petrovića je složena literarna freska koja govori o saživotu Srba, Grka, Cincara, Jermena, Arbanasa, Turaka i Nemaca na Balkanu tokom dvesta pedeset mračnih godina. Ovaj roman književnom imaginacijom pokušava da odgovori na pitanje: Kako se uopšte može preživeti Balkan?

Romani Miomira Petrovića odnedavno se nalaze u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu. Radio-drama po Petrovićevom romanu “Galerijeve vatre” i zvanično će predstavljati RTS – Radio Beograd na festivalu Prix Italia 2013. U produkciji dramskog programa Radio Beograda dramatizaciju je uradila Olivera Kolarić, reditelj ove radio-drame je Marko Manojlović, a urednik Vladimir B. Popović.