APOKALIPSA JUČE, DANAS, SUTRA

Nesvakidašnja promocija “Apokalipse” večeras u DOB-u

APOKALIPSA JUČE, DANAS, SUTRANovo predstavljanje antologije priča o smaku sveta “Apokalipsa juče, danas, sutra”, ali u nekonvencionalnom maniru – uz podršku Nenada Bekvalca i Aleksandra Radivojevića, autorskog dvojca TV emisije o filmu “Šok koridor” – biće održana 06. juna 2011. godine (21 čas) u Domu omladine Beograda, u okviru redovne tribine Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”.

O antologiji će govoriti priređivač Goran Skrobonja i prisutni autori proznih dela zastupljenih u knjizi, dok će članovi “Šok koridora” predstaviti neka od najvažnijih kinematografskih ostvarenja koja obrađuju temu apokalipse.

U prilog najavi ove promocije, koja se od strane organizatora najavljuje kao svojevrsni spektakl, prenosimo i tekst o antologiji “Apokalipsa juče, danas, sutra” koji je u okviru rubrike “S+F=SF” objavljen u listu Blic, 05. juna 2011. godine. Tekst je potpisao književni kritičar Slobodan Ivkov:

“Inteligentno se u svom predgovoru ograđujući od neminovne sumnje iole obrazovanijeg čitaoca, o tome da je već u njenom naslovu nepravilno i površno izjednačio pojmove “apokalipse” (“otkrovenja”) i “sudnjeg dana”, priređivač zbirke, čak i svojevrsne zloslutne antologije priča čiji je pun naslov “Apokalipsa juče, danas, sutra”, a podnaslov “priče o smaku sveta”, intimno oživljava i iskreno objašnjava svoj prvi susret u detinjstvu sa šokantnom idejom da bi sve što poznajemo moglo namah da iščezne. Posle tog ličnog, sa nama podeljenog “otkrovenja”, godinama se i sam kao čitalac i pisac baveći fantastikom, nije mogao a da ne zapazi kako svoju zebnju deli sa mnogim kolegama književnicima, od onih koji su deklarativno okrenuti žanrovskoj književnosti, pa do onih koji nisu sputani konvencijama žanra. Iščitavajući literaturu, stupio je u kontakt sa 26 domaćih pisaca, autora 25 priča. U njima do kraja poznatog nam sveta dolazi na najneverovatnije načine, sasvim različito osmišljene i prezentovane. Priče sada čine neobičnu, vrednu knjigu čiji splin savršeno korespondira sa našim vremenom, koja će sigurno stupiti u interakciju sa mnoštvom savremenika i koja ne slučajno ima 666 stranica, a košta 999 dinara. Kakvih sve ideja tu ima!”