Nagrađivani Baćigalupijev roman u domaćim knjižarama

Paolo Baćigalupi - MEHANIČKA DEVOJKAIzdavačka kuća Kompjuter biblioteka objavila je srpski prevod debitantskog romana Paola Baćigalupija “Mehanička devojka”, kojim je ovaj američki pisac 2009. godine osvojio najznačajnije svetske žanrovske nagrade: “Hugo”, “Nebula”, “Lokus” i “Džon V. Kembel”.

Roman donosi uzbudljivu naučnofantastičnu priču smeštenu u ni malo svetlu budućnosti kojom vlada agresivni genetski inženjering. Svet je pogođen drastičnim posledicama globalnog otopljavanja. Velike poplave, uništeni usevi i smrtonosne epidemije bukvalno razaraju čitave države. Mnogi prirodni genetski materijali nestaju i bivaju zamenjeni veštačkim, a “fabrike kalorija” preuzimaju kontrolu nad gotovo celim svetom.

Ipak, zahvaljujući svojoj izolacionističkoj politici, kraljevstvo Tai uspeva da se odupre globalnoj krizi, ali i  – na iznenađenje kompanija za proizvodnju hrane – stvori sopstveno konkurentsko skladište semena.

Anderson Lejk je čovek koji radi za AgriGen kompaniju na Tajlandu i zadužen je za energiju. Kao menadžer fabrike, koji je na tajnom zadatku, Anderson pročešljava ulično tržište u potrazi za namirnicama za koje se mislilo da više ne postoje, nadajući se da će dobiti nagradu za pronalaženje bivših izvora energije.

Roman “Mehanička devojka” se našao na listi deset najboljih knjiga objavljenih tokom 2009. godine po izboru Tajm magazina.