Nagrada “Miloš Crnjanski” za “Konstantinovo raskršće”

Podelite sadržaj:

Dejan Stojiljković: Konstantinovo raskršćeNagrada “Miloš Crnjanski” za 2009. godinu dodeljena je romanu “Konstantinovo rasrkšće” niškog pisca Dejana Stojiljkovića, u izdanju beogradske kuće Laguna, javlja SEEcult.

Žiri koji su činili Milo Lompar, Dimitrije Tasić i Radivoje Mikić, odlučio je jednoglasno, saopštila je Laguna.

Nagrada Crnjanskog dodeljuje se dvogodišnje, počev od 1981. godine, i to za prvu objavljenu knjigu u svim oblastima u kojima se ogledao Crnjanski (roman, pripovetka, poezija, drama, esej, putopis, memoari).

Među laureatima te nagrade, koja se dodeljuje za delo od izuzetne vrednosti, mnoga su istaknuta imena domaće književnosti: Borislav Pekić, Dušan Kovačević, Radoslav Petković, Milosav Tešić, Judita Šalgo, Dragan Velikić, Miloš Komadina, Borislav Mihajlović Mihiz, Aleksandar Gatalica, Milena Marković…

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa od 2.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), Povelje i bronzane medalje sa likom Crnjanskog.

Nagrađeni roman Stojiljkovića inspirisan je legendom prema kojoj su klinovi kojima je Isus Hristos bio prikovan za krst nestali nakon njegovog vaskrsenja, a jedan je umetnut u krunu, drugi stavljen na vrh koplja, dok je treći pretopljen u sečivo mača… Onaj ko bude imao u posedu te tri stvari zavladaće svetom, a prema istoj legendi, treća sveta relikvija nalazi se na Balkanu, na jugu zemlje koju potresa građanski rat, u gradu gde je rođen Konstantin Veliki.

U proleće 1939. Hajnrih Himler poklonio je Adolfu Hitleru mapu sa šest pravaca kojima bi trebalo da se kreću istraživanja drevne arijevske prošlosti, a jedan od njih pokazivao je na Srbiju.

Pet godina kasnije, u Nišu, oficir SS Hajnrih Kan uspeva da pronađe lokaciju mesta koje krije tajne velikog rimskog imperatora. Mač za kojim Hitler toliko žudi nalazi se ispod temelja antičkog Naisa, u zbirci oružja označenoj kao Konstantinovo raskršće. Ali, na putu koji Kan treba da pređe, isprečiće se dvojica ljudi: zagonetni četnički major Nemanja Lukić i komandant odbrane grada – bavarski plemić Oto fon Fen. U isto vreme, pored bombi koje saveznici bacaju sa neba, Niš potresa serija stravičnih ubistava… U ludilu rata, to naizgled nikog ne uzbuđuje, ali jedna drevna reč može se čuti kako je tiho izgovaraju vojnici na mrtvoj straži, a ta reč je “vampir”. U noći kada saveznički bombarderi budu zapalili nebo iznad Niša, nedokučiva žudnja odvešće u podzemlje one koji nemaju šta da izgube – u mrak, ka Konstantinovom raskršću.