Džo Aberkrombi - Mudrost gomile

MUDROST GOMILE – završni deo trilogije ”Doba ludosti”

U izdanju Lagune upravo je objavljen roman Mudrost gomile, kojim je jedan od najpopularnijih savremenih pisaca epske fantastike, Džo Aberkrombi, priveo kraju trilogiju prepunu preokreta „Doba ludosti“.

Aberkrombi svoje likove nemilosrdno razgolićuje u ovoj trilogiji oduzimajući im titule, slavu i bogatstvo, suočavajući moćne i naizgled snažne junake sa njihovom stvarnom prirodom manjkavih i očajnih bića. Žestok, šokantan i humorom ispunjen serijal prikazuje stvarne ljude izgubljene u vrtložnim vremenima u kojima nikada ne znaju kome mogu da veruju.

Mudrost gomile je istovremeno brutalna i zabavna knjiga, puna građanskih nemira, izdaja, kasapljenja, pa čak i malo ljubavi.

Roman počinje trijumfalnim povratkom kralja Orsa u Adovu na čelu vojne povorke. Na začelju kolone, u kavezu, nalazi se okovan, slomljen, ponižen i obogaljen Leo dan Brok, junak koji je samo nekoliko dana ranije izgledao prevelik za ovaj svet. Trudna Savina dan Brok se pita šta je krenulo naopako, dok kroz rešetke posmatra grad na čijim ulicama počinju da se smenjuju sve dramatičniji prizori građanskih nemira. Niko iz povorke nije pripremljen za ono što se desilo sa Adovom tokom njihovog odsustva i onoga što ih čeka.

Razbijači i potpaljivači su uhvatili poluge vlasti, dim nemira je zamenio smog industrije, i svi se moraju pokoriti mudrosti gomile. Pošto više nema šta da izgubi, Građanin Brok je odlučan da postane novi heroj novog doba, dok Građanka Savina mora da svoje talnente za stvaranje profita podredi pukom preživljavanju, pre nego što se izbori za sopstveno iskupljenje. Orso će otkriti da kada se svet okrene naglavačke, niko ne pada niže od monarha.

Svojim romanom Mudrost gomile Aberkrombi istražuje temu mračne strane čovečanstva u teškim vremenima i prikazuje načine kako se revolucionarne mase oslobađaju društvenih okova, rušeći građanske diskurse u ime slobode i dovodeći na vlast ljude podjednako korumpirane kao što su bili njihovi prethodnici s tom razlikom što su ovi još brutalniji.

Prevod romana uradio je Nikola Pajvančić, koji je potpisao i prevode prva dva dela trilogije: Malo mržnje i Iz čista mira.

Džo Aberkrombi (1974) je engleski pisac, rođen u Lankasteru. Studirao je psihologiju na Univerzitetu u Mančesteru. Bavio se televizijskom produkcijom i montažom. U pauzama između honorarnih poslova tokom 2002. godine počeo je da piše Oštricu. Rukopis je završio 2004, a izdavača za svoj prvi roman pronašao je 2006. godine. Tako je počela njegova književna karijera. Ovim naslovom je započeta trilogija „Prvi zakon”, koja je prevedena na trideset jezika. Sledi trilogija „Skrhano more”, još tri romana iz sveta „Prvog zakona” : Osveta, Junaci i Krvava zemlja, kao i trilogija „Doba ludosti”. Aberkrombi živi u Batu u Engleskoj sa ženom i troje dece. Vreme provodi u pisanju epskofantastičnih romana, punih nasilja, ali i humora.

Mudrost gomile - Džo Aberkrombi
MUDROST GOMILE – Džo Aberkrombi