Mekdonaldova “Tekija” stiže naredne godine

Tekija - Ijan MekdonaldDugo očekivani prevod nučnofantastičnog romana “Tekija” (“The Dervish House”) britanskog pisca Ijana Mekdonalda trebalo bi da bude objavljen početkom 2013. godine, otkrio je na svom Fejsbuk nalogu prvi čovek izdavačke kuće “Paladin”, Goran Skrobonja.

Prema njegovim rečima, irska državna agencija Ireland Literature Exchange (ILE) pomoći će donacijom objavljivanje pomenutog romana, pa bi ovo delo trebalo da se u domaćim knjižarama pojavi tokom prvog kvartala naredne godine.

Radnja romana “Tekija” smeštena je u Istanbul 2027. godine, na petu godišnjicu od pristupanja Turske Evropskoj Uniji. Sa svojih sto miliona stanovnika, Turska je najmnogoljudnija članica EU, ali i najsiromašnija i socijalno najpodeljenija, a stanje u drevnom petnaestomilionskom gradu na Bosforu je još ekstremnije.

U centru zbivanja je šestoro ljudi koji žive i rade u jednoj od najstarijih istanbulskih zgrada. Penzionisani profesor, devetogodišnji dečak sa srčanim tegobama, trgovac gasom, diler antikvitetima, marktinški stručnjak i problematični mladić naći će se na životnoj prekretnici nakon što terorista samoubica izvrši bombaški napad na jedan lokalni voz. Kroz doživljaje glavnih protagonista, autor istražuje dugu istoriju Istanbula, ali projektuje i jednu budućnost koju karakterišu brzi napredak nano-tehnologije, uvek prisutna pretnja od verski inspirisanog terorizma i kompleksnost finansijskog sektora.

“Tekija” je osvojila ugledne nagrade “Britanskog društva za naučnu fantastiku” i “Džon V. Kembel”, a bila je u najužem izboru za najprestižnije odličje za SF književnost “Hugo”, te nagradu “Artur Č. Klark”. Producentska kuća “Vorp films” krajem prošle godine otkupila je prava za filmsku adaptaciju ovog romana.