Ljiljana Pešikan Ljuštanović

Ljiljana Pešikan Ljuštanović

Ljiljana Pešikan Ljuštanović, rođena 22. novembra 1954. godine u Feketiću (Vojvodina). Osnovnu i srednju školu zavrašila u Beogradu. Studije na Filološkom fakultetu u Beogradu upisala 1973, a okončala 1979. godine, na grupi za jugoslovenske i opštu književnost. Decembra 1982. godine odbranila magistarski rad s temom „Rad Toma Maretića na izučavanju narodne književnosti“, na Filološkom fakultetu u Beogradu. Doktorsku disertaciju, s temom: Zmaj Despot Vuk – mit, istorija, pesma, odbranila 11. septembra 2000, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U zvanje redovne profesorke izabrana 8. 7. 2010. U zvanje emerite izabrana je 21. 1. 2021.

Radila kao nastavnica srpskohrvatskog jezika i bibliotekarka, potom, u Sterijinom pozorju, kao rukovodilica odeljenja za izdavačku delatnost i urednica u edicijama „Dramaturški spisi“, „Savremena jugoslovenska drama“, Theatrologia Yugoslavica, „Pozorišne monografije“ i članica uredništva časopisa za pozorišnu umetnost „Scena“. Od 1994. zaposlena na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Penzionisana je 2020.

Sekretarka je Leksikografskog odeljenja Matice srpske i glavna urednica „Leksikona srpske književnosti“.

Objavila preko 300 radova (od toga 12 autorskih i koautorskih monografija i 5 priređenih knjiga) u stručnoj periodici, pre svega iz oblasti izučavanja južnoslovenskog i balkanskog književnog folklora i interdisciplinarnih studija o refleksima tradicionalne usmene književnosti i mitsko-obredne prakse balkanskih naroda u srpskoj i južnoslovenskoj dramaturgiji i pozorištu, radova o književnosti za decu, kao i jedan broj radova o fantastici, savremenom urbanom folkloru i manjinskim pravima.

Dobila je sledeće nagrade: nagradu „Zlatna srpska književnost“ iz fonda Aleksandra Arnautovića, za ukupan rad na izučavanju srpske književnosti, 2011; Sterijinu nagradu za teatrologiju „Jovan Hristić“ za knjigu Kad je bila kneževa večera? (2011); nagradu „Sima Cucić“ za najbolju knjigu o književnosti za decu Gospođi Alisinoj desnoj nozi. Ogledi o književnosti za decu, 2011; Vitez srpske književnosti, Opština Čajetina, 2018; Povelju kapetan Miša Anastasijević za naučni doprinos srpskoj i južnoslovenskim književnostima, koju dodeljuje Media Invent i RTV Vojvodine, pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i Univerziteta u Novom Sadu i Beogradu, 2019; Nagradu „Đorđe Jovanović“ za najbolje delo iz oblasti književne kritike i esejistike za knjigu Pišem ti priču, koju dodeljuje Biblioteka „Đorđe Jovanović“, 2020; Nagradu Vukove zadužbine za nauku, za knjigu Pišem ti priču, 2020; Nagradu „Zlatna knjiga” Biblioteke Matice srpske 2022.