Zov Ktulua - Fransoa Beranže - Hauard Filips Lavkraft

Lavkraftov ZOV KTULUA u luksuznom ilustrovanom izdanju

Čarobna knjiga je objavila luksuzno, tvrdokoričeno izdanje pripovetke Zov Ktulua Hauarda Filipsa Lavkrafta, ilustrovano maestralnim radovima fracuskog umetnika Fransoe Beranžea.

Pripovetka Zov Ktulua prvi put je objavljena u časopisu Weird Tales 1928. godine i smatra se jednim od najpoznatijih i najuticajnijih Lavkraftovih proznih ostvarenja kosmičke strave.

Pripovetka predstavlja bazično delo popularnog Ktulu mitosa – izmišljenog literarnog univerzuma zasnovanog na Lavkraftovim postavkama, tropima i predanjima – koji se i dan danas, decenijama nakon piščeve smrti, i dalje proširuje, zahvaljujući Lavkraftovim književnim naslednicima.

Priča nas vodi u Boston, 1926. godine i prati Fransis Terstona koji pronalazi tajanstvene spise iz zaostavštine nedavno preminulog brata svog dede. Proučavajući spise on saznaje za postojanje kulta koji obožava drevne i neizrecive užase. Misteriozna ubistva, krvavi rituali u dubinama močvara Luizijane, umetnici koje obuzima ludilo nakon košmarnih vizija i, povrh svega, kiklopski grad koji se diže iz mora. Korak po korak, Terston uviđa da se njegov rođak u svom istraživanju suviše primakao istini. U senkama obitavaju oni koji žele da probude usnulog boga Ktulua, kako bi širom sveta posejao ludilo i uništenje.

Pripovetkom Zov Ktulua provejava atmosfera neobjašnjivog užasa i straha od nepoznatog, zbog čega ona predstavlja izuzetan izazov za vizuelno predstavljanje. A o složenosti tog poduhvata svedoči i kanadski umetnik Džon Hau, koji u predgovoru izdanju kaže:

„Ilustrovati Lavkrafta, a posebno mit o Ktuluu, znači upustiti se u avanturu izvan granica već svakako udaljenih od naše zone komfora, u nadrealnost gde su sva uspostavljena merila ukinuta, gde Drugi može, iskrsavajući iz ništavila gde su prostor i vreme samo jedinstven apstrahovan koncept, da provali u naš svet i da nas baci u nepoznato, izgubljene u svetu straha i beznađa.“

Hau dodaje da je Fransoa Beranže, kao vrsni poznavalac i ljubitelj Lavkraftove proze, uspeo da na zavidan način prenese vizije iz pisanog dela u likovni prikaz: „Njegov sveden i elegantan stil na čudesan način opisuje vizije istovremeno mračne, sugestivne i spektakularne, divovske i zlokobne lepote.“

Fransoa Baranže (1970), poznat je kao konceptualni ilustrator. Radio je na filmovima Hari Poter, Borba Titana, Lepotica i zver i kompjuterskim igrama Heavy Rain, Beyond: Two Souls. Takođe, autor je brojnih ilustracija za korice knjiga, a okušao se i kao pisac, objavivši dva romana naučne fantastike Dominium Mundi (2013) i The Domino Effect (2017).

U ranoj mladosti je otkrio Lavkrafta, uglavnom zahvaljujući RPG igrama. Od tada se strastveno zanima za svetove fantastike uopšte, a posebno za one koje je stvorio slavni pisac iz Providensa. Nakon što je godinama sanjao o tome da vidi ilustrovanu verziju Lavkraftovih dela, Barenže je konačno odlučio da sam nešto učini po tom pitanju, odabravši da ilustruje kultno ostvarenje Zov Ktulua.

Prevod pripovetke uradio je Darko Tuševljaković, dok je prevod dodatnih sadržaja sa francuskog uradila Bojana Janjušević.

Ovo ilustrovano izdanje pripovetke Zov Ktulua sadrži 80 strana i biće dostupno po povlašćenoj ceni od 1.070 dinara do 20. avgusta u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, kao i na sajtu izdavača. Nakon navedenog perioda, izdanje će biti dostupno po redovnoj knjižarskoj ceni od 1.599 dinara.

Inače, ovo je prvo od planirana tri luksuzna, ilustrovana izdanja u velikom formatu, koja stižu iz Čarobne knjige. Već tokom Beogradskog sajma knjiga, trebalo bi da se pojave još dve Lavkraftove priče kosmičke strave u identičnom formatu – Danički užas i U planinama ludila.

Zov Ktulua
Zov Ktulua – ilustrovano izdanje