Festival fantastične književnosti Art-Anima

Kratak pregled II Festivala fantastične književnosti Art-Anima

II Festival fantastične književnosti “Art-Anima” održan je od 2-4. juna u knjižari “Plato”. Tokom tri festivalska dana, posetioci su imali prilike da prisustvuju velikom broju predavanja, tribina i promocija posvećenih domaćoj i stranoj književnoj fantastici.

II Festival fantastične književnosti Art-Anima
II Festival fantastične književnosti Art-Anima

Festival je otvorila Nataša Tučev predavanjem “Humanost i pitanje opstanka u Orvelovoj 1984”. Usredsređujući se na često zanemarenu psihološku dimenziju romana i smeštajući ga u širi kontekst tadašnjeg književnog stvaralaštva, predavanje je ispratilo pokušaje glavnog lika da u za to veoma nepovoljnim okolnostima oživi a zatim i održi sopstvenu ljudskost.

Nataša Tučev
Nataša Tučev

Usledila je promocija prvog romana Veronike Santo, “Granice na vjetru”. U razgovoru sa Bobanom Kneževićem, autorka je govorila o svom dugogodišnjem radu i prethodno objavljenim zbirkama priča, svojim literarnim počecima i razvoju, inspiraciji za roman koji je predstavljen i reakcijama čitalaca žanrovskog i nežanrovskog opredeljenja.

Veronika Santo
Veronika Santo

U nastavku programa, održana je promocija almanaha “Književna fantastika”, u kojoj su sem urednika izdanja Dragoljuba Igrošanca i urednika “Čarobne knjige” Nikole Petakovića učestvovali Dušan Nedeljković, Aca Seltik, Dušica Žegarac, Darko Tuševljaković i Goran Skrobonja, čije se priče mogu naći u proznom odeljku ove publikacije. Nakon uvodnih reči o osnovnim ciljevima almanaha i izmenama u odnosu na prošlogodišnji broj, mikrofon su preuzeli autori, svaki opisujući povod i način učešća u almanahu. Skrobonji je tom prilikom uručena nagrada “Art-Anima” za doprinos popularizaciji književne fantastike.

Promocija almanaha Književna fantastika
Dušica Žegarac, Aca Seltik, Goran Skrobonja, Dragoljub Igrošanac, Darko Tuševljaković, Nikola Petaković
Nagrada Art-Anima
Nagrada ”Art-Anima” dodeljena je Goranu Skrobonji

U okviru tribine “Strip mračne fantastike u književnosti i drugim umetnostima: ‘Sendmen’ i ‘Okružen mrtvima'”, Draško Roganović, Goran Skrobonja, Milan Jovanović i Milan Konjević razgovarali su o objavljivanju i popularnosti ovih stripova, o odnosu priče i ilustracije, kao i o omiljenim likovima svakog od učesnika.

Strip tribina
Milan Konjević, Goran Skrobonja, Milan Jovanović, Draško Roganović

Prva etapa festivala završena je promocijom zbirke “Poklade” Gorana Skrobonje, koju je vodio Đorđe Bajić. Osim o samim “Pokladama”, koje obuhvataju sedam priča pisanih za različite konkurse iz regiona, pričalo se i o drugim Skrobonjinim zbirkama i romanima, a autor je spomenuo i projekte na kojima trenutno radi i čije objavljivanje možemo da očekujemo ove i naredne godine.

Promocija zbirke priča ''Poklade'' Gorana Skrobonje
Đorđe Bajić, Goran Skrobonja

Drugi dan otpočeo je predavanjem Tijane Tropin “Granice žanra: Leo Peruc između fantastike, istorijskog i detektivskog romana”, posvećenim ovom trenutno slabo poznatom austrijskom piscu, temama i  recepciji njegovih dela, kao i pitanju da li se njegovo stvaralaštvo bez ostatka može smestiti u granice žanrovske književnosti.

Predavanje: ''Granice žanra: Leo Peruc između fantastike, istorijskog i detektivskog romana''
Tijana Tropin

Promocija zbirke  “Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša” Radmila Anđelkovića ujedno je bila i razgovor o pisanju kratkih priča, tako ističući i edukativnu funkciju ove zbirke koja u pisanoj formi predstavlja tridesetogodišnje iskustvo autora. Uz poneki podsticaj od strane Dragoljuba Igrošanca, Anđelković je izneo svoja stanovišta o odnosu priča i romana, značaju likova u pričama i podelio mnoge korisne savete mlađim piscima i onima koji bi to želeli da budu.

Razgovor povodom zbirke ''Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša''
Radmilo Anđelković, Dragoljub Igrošanac

Beogradskoj publici potom je predstavljen “Refesticon”, regionalni festival fantastike, koji je ove godine po treći put izuzetno uspešno održan u Bijelom Polju. Dragić Rabrenović, glavni organizator “Refesticon”-a, govorio je o pokretanju festivala i težnji ove manifestacije da podstakne saradnju među piscima i proučavaocima fantastike u Crnoj Gori ali i u regionu i time doprinese brisanju granica, makar na polju ove vrste stvaralaštva. Bilo je i reči o festivalskim zbirkama priča “Nevidbog”, “Prsten s one strane sna” i “Đavolji prst”, koje su nastale raspisivanjem konkursa u čast tri bijelopoljska pisca Rista Ratkovića, Ćamila Sijarića i Miodraga Bulatovića.

Predstavljanje festivala Refesticon
Irena Dajić, Dragić Rabrenović

U tribini o vampirima u folklornoj fantastici i književnosti učestvovali su Dejan Ognjanović, Vlada Arsić i Mladen Milosavljević. Razgovor je obuhvatio o različite seoske legende naših krajeva, poreklo priča o vampirima i razlike između domaćih i inostranih predstava o njima, a raspravljalo se i o tome da li je ova tema, nakon brojnih interpretacija u književnosti a i šire, već uveliko istrošena.

Tribina o motivu vampira u književnosti i folkloru
Mladen Milosavljević, Dejan Ognjanović, Vlada Arsić

Dan je završen živopisnom pričom Zorana Živkovića o susretima sa legendarnim piscima naučne fantastike Stanislavom Lemom, Isakom Asimovom i, kroz prepisku, Arturom Klarkom, kao i nekolicinom drugih poznatih autora iz te sfere. Publici je pružen redak uvid u komunikaciju i druženje u vreme lišeno savremenih tehnoloških pomagala, ali i ličnosti i navike pisaca o kojima je bilo reč.

Zoran Živković o legendama naučne fantastike
Zoran Živković

Poslednji dan festivala počeo je tribinom o urbanim legendama. Branislava Joković ukratko je opisala antropološki pristup izučavanju urbanih legendi i iznela neke od njihovih zajedničkih karakteristika dok se Jovan Ristić usredsredio na potencijal koje one piscima pružaju, ilustrujući to pozivanjem na priče iz zbirki “Istinite laži” i “HAARP i druge priče o teorijama zavere“.

Tribina posvećena urbanim legendama
Jovan Ristić, Branislava Joković

Nakon toga dodeljene su nagrade Milani Videnov, Mariji Tubić-Božić i Edvardu Molnaru, pobednicima ovogodišnjeg konkursa “Fantastična književnost okom foto-kamere”, a o samom konkursu nekoliko reči je rekla predsednica žirija i urednica časopisa “ReFoto”, Ivana Tomanović.

Autori nagrađenih radova sa konkursa Fantastična književnost okom foto-kamere
Milana Videnov, Marija Tubić-Božić, Edvard Molnar
Fantastična književnost okom foto-kamere
Ivana Tomanović

Predstavljanje nove izdavačke kuće “Gavran”, koja iza sebe ima dve objavljenje knjige, zbirku priča “Kralj u Žutom” Roberta Čejmbersa i poemu “Grob” Roberta Blera izvedeno je  u društvu Dejana Ognjanovića. Milena Dasukidis i Aleksandra Rajković govorile su o nastanku ideje za pokretanje ovog projekta, dosadašnjim izdanjima, izazovima s kojima su se suočavale pri prevođenju i otkrile su neke od planova za dalju izdavačku delatnost “Gavrana”.

Predstavljanje izdavačke kuće Gavran
Milena Dasukidis, Dejan Ognjanović, Aleksandra Rajković

Festival je završen promocijom zbirke “Slutnja androida” i romana “Slobodanida” Bobana Kneževića, koje su zajedno sa autorom predstavili Zoran Stefanović i Dimitrije Vojinov – jedan od likova “Slobodanide”. Razgovor se dotakao mnogih tema, između ostalog žanrovske raznolikosti prisutne u Kneževićevim delima i njegovog specifičnog načina pisanja i prepravljanja napisanog, a došlo je i do žive diskusije o postmodernizmu, od kog, Knežević je istrajno tvrdio uprkos negodovanju prisutnih, u njegovim pričama nema ni traga.

Promocija romana Slobodanida i zbirke Slutnja androida
Zoran Stefanović, Dimitrije Vojnov, Boban Knežević

Još jednom zahvaljujemo svim suorganizatorima, učesnicima i posetiocima bez čije saradnje i podrške ovaj festival ne bi mogao da opstane i, naravno, pozivamo vas da nas posetite i sledeće godine.

Festival fantastične književnosti Art-Anima
Festival fantastične književnosti Art-Anima