Željko Obrenović - Kameno jezero

Novo izdanje romana KAMENO JEZERO Željka Obrenovića

Novo dopunjeno i redigovano izdanje romana Kameno jezero Željka Obrenovića nedavno je objavljeno pod etiketom Kontrast izdavaštva. Roman govori o piscu, koji se osamljuje na zagonetnom jezeru kako bi napisao scenario za film američke B produkcije, u društvu neobične saradnice i okružen brojnim tajnama, što svojim, što njenim, što onima koje su zatekli u tom mestašcetu.

Mesto radnje romana inspirisano je stvarnim Kameničkim jezerom koje se nalazi u okolini Valjeva, i za koje se vezuju priče o brojnim tragičnim utapanjima. Roman je 2016. godine bio uvršten u širi izbor za NIN-ovu nagradu.

Pisac u kreativnoj krizi dobija savršenu ponudu – da napiše scenario za američko tržište. Tražeći osamu za rad, on odlazi u vikendicu pored Kamenog jezera, koje prate glasine o misterioznim davljenjima. Društvo mu pravi neobična devojka Una, koja mu pomaže u radu na scenariju. Međutim, splet neočekivanih, zloslutnih i tajnovitih događaja, kao i susreta sa čudnim ličnostima, govori glavnom junaku da ne samo što je ostao bez neophodnog mira već mu je i život ugrožen. Kako priča odmiče, veo nasilne tajnovitosti spada sa prošlosti obližnjeg, naizgled pitomog mestašceta, a prošlost njegovih stanovnika vraća se da progoni i one koji u njoj nisu učestvovali. Obrenović svojim novim romanom pokazuje da samouvereno vlada žanrovskim matricama, ne samo zato što ih inteligentno koristi već i zato što ih kreativno prevazilazi. Ovaj roman zavodljivo uvlači čitaoca u svoju jezovitu, mračnu atmosferu, koju autor relaksira savremenim stilom i funkcionalnim humorom. Efektni podzapleti, razgranata tematika i živopisni junaci čine ovo delo nezaobilaznim štivom.

Željko Obrenović je rođen 1982. godine u Valjevu. Diplomirao je na Katedri za srpsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je romane Kameno jezero, Talog, Srpski psiho i Koloseum, kao i strip Karton siti (na srpskom i engleskom). Veliki broj njegovih kratkih priča, stripova, filmskih i književnih prikaza publikovan je u raznim magazinima, antologijama i periodici. Roman Srpski psiho, priča „Ko je ubio ljubav“ i strip Najbolji čovekov prijatelj je pas prevedeni su na poljski jezik.

Kameno jezero - Željko Obrenović
KAMENO JEZERO – Željko Obrenović