Gospodar prstenova i bajke

GOSPODAR PRSTENOVA i duhovno značenje bajki

Podelite sadržaj:

Na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada objavljen je snimak predavanja katoličkog teologa Gorana Šarića na temu „Gospodar prstenova i duhovno značenje bajkiˮ. Tribina predstavlja svojevrsni osvrt na značenje i funkciju bajki u životu svakog pojedinca, dok se jednako bavi slojevitom fantastikom DŽona Ronalda Ruela Tolkina.

Odnos prema priči, mitu i legendama utemeljuje se u ranom detinjstvu i predstavlja važan oblikotvorni i formativni faktor koji neposredno deluje na oblikovanje svesti deteta. Šarić se poziva na uticajna učenja Viktora Frankla iz oblasti psihologije i logoterapije, markirajući pojedine stavove pomenutog autora kao vrlo uputne u savremenom trenutku.

Laku noć, Punpune

U izlaganju je posebna pažnja ukazana didaktičkoj dimenziji svih oblika drevnih priča koje, čvrsto oslonjene na tradiciju, i danas mogu da nas nauče traganju za smislom, što je i kolektivni i individualni zadatak. Bajke, kako tvrdi Šarić, deluju na svesni, nesvesni i podsvesni deo uma, pokrivajući ono arhetipsko i univerzalno u ljudskom iskustvu.

Drugi deo tribine posvećen je Tolkinu, čiji je epski i mitski svet obeležio odrastanje mnogih generacija. Nakon kratkog prikaza piščeve biografije, te važnih tačaka mladosti u kojoj se razvila posebna osetljivost na ono legendarno i izmaštano što se pisanom rečju može posredovati, Šarić interpretira osnovna svojstva autorovih najslavnijih dela, Hobita i Gospodara prstenova.