Milorad Pavić - Hazarski rečnik

”Hazarski rečnik” dobitnik francuske književne nagrade

Obnovljeno izdanje knjige „Hazarski rečnik“ Milorada Pavića dobilo je u Francuskoj nagradu „Le nuit du Livre“ (Noć knjige), saopštio je Legat priznatog pisca.

Prestižno priznanje, knjiga je dobila za izuzetan tekst Milorada Pavića i grafički dizajn Gabriele Koz, a izdavač je „Novi Atila“ (Le Nouvel Attila).

Nagradom „Noć knjige“ slavi se, kako je navedeno, lepota u knjigama time što se nagrađuje talenat autora, bio on pisac, fotograf ili ilustrator.

Žiri za dodelu ove nagrade smatra da je „lepota knjige rezultat savršenog susreta između intelektualnog univerzuma autora i tehničkog univerzuma dizajnera knjige“.

„Hazarski rečnik“ predstavlja svojevrsni leksikon u 100.000 reči. Kritičari i publika su ga ubrzo nakon objavljivanja prvog izdanja, 1984. godine, proglasili nezaobilaznim štivom novoga veka.

Svetska slava „Hazarskog rečnika“ začeta je upravo u Francuskoj 1988. godine kada je tadašnji izdavač Belfon (Belfond) prvi u inostranstvu štampao ovu knjigu, koja je do sada doživela preko stotinu prevoda na četrdesetak jezika.

Ovo delo donelo je Miloradu Paviću nominaciju za Nobelovu nagradu, koju je podržala stručna javnost u Evropi, Americi i Brazilu.

Rukopis romana ''Hazarski rečnik''
Rukopis romana ”Hazarski rečnik”