Farmer Gil od Hama - Dž. R. R.. Tolkin

FARMER GIL OD HAMA – Tolkinova priča za sve uzraste

Podelite sadržaj:

Publik Praktikum je objavio novo, kolekcionarsko izdanje Tolkinove knjige za decu i odrasle Farmer Gil od Hama, u prevodu Vesne Stojković. Izdanje su priredili Kristina Skal i Vejn G. Hamond.

Kao i Hobita i Roverandom, Tolkin je Farmera Gila od Hama najpre smislio kako bi zabavio svoju decu, a potom je to izraslo u nešto mnogo složenije. Njegova konačna verzija je dovitljiva i maštovita priča za čitaoce svih uzrasta koji uživaju u dobroj priči.

Farmer Gil od Hama nije ličio na junaka. Krupan, riđe brade, uživao je u nezanimljivom, ugodnom životu. Ali nakon što je nehotice isprepadao i oterao nagluvog i kratkovidog džina, junačka slava farmera Gila pročula se naširoko i nadaleko. Na njegovu nesreću, kada je prepredeni zmaj Krisofilaks posetio kraljevstvo, od farmera Gila se očekivalo da se bori s njim…

Ovo je reizdanje teksta prvi put objavljenog 1949. godine, zajedno sa originalnim ilustracijama koje je uradila Polin Bejns, a koje su po Tolkinovom mišljenju bile savršen dodatak njegovoj priči. Tu su takođe i najstarija pisana verzija priče i Tolkinove beleške za nastavak.

Tolkin je u svoju priču uneo brojne duhovite dosetke i šaljiva filološka objašnjenja u kojima pojašnjava kako su Gilove neverovatne avanture obeležene čak i u nazivima stvarnih naseljenih mesta duž obala Temze. Tu su i beleške o aluzijama i imenima (npr. ime zmaja Krisofilaks ima prikladno značenje „čuvar zlata“).

Farmer Gil od Hama je jedno od retkih Tolkinovih dela iz domena fikcije koje je sasvim odvojeno od tematike Srednje zemlje. Ipak, postoji nekoliko sličnosti između ove priče i Tolkinovih poznatijih dela, od kojih je najočiglednija ta što je Gil, kao i hobit Bilbo, neobičan i neočekivan junak koji je iz ugodnog života uvučen u neplanirane pustolovine.

Sadržaj:

  • Uvod (autori: Kristina Skal i Vejn G. Hamond)
  • Predgovor
  • Farmer Gil od Hama
  • Prva (rukopisna verzija)
  • Nastavak: Kad je Georgije Drakonarije (ili po narodski Džordž Crvonjić, Gilov sin) postao kralj Malog kraljevstva
  • Galerija slika koje je za izdanje iz 1980. godine doradila i proširila Polin Bejns
  • Napomene