Mina D. Todorović

Epska fantastika Mine D. Todorović u Kulturnom centru “Grad”

Mina D. TodorovićU utorak 26. novembra 2013. godine (20h) u Kulturnom centru “Grad” biće upriličeno književno veče posvećeno epskoj fantastici Mine D. Todorović. O knjigama “Vir svetova” i “Gamiž” tom prilikom će, pored autorke, govoriti mr Tijana Tropin i književna kritičarka Tijana Spasić.

Mina D. Todorović je u svom zapaženom prvencu “Vir svetova” pokazala kako tolkinovska fantastika dobija nove tonove kad se ukrsti sa elementima humora, svešću o životnoj sredini i uticajima slovenske mitologije, a u romanu “Gamiž” autorka odlazi u pravcu nešto mračnije poetike i složenijih tema – ističe se u najavi ove književne večeri.

Po rečima prof. dr Tatjane Rosić, tradicija čitanja tzv. dečije književnosti potvrđuje kako dobro napisana knjiga za decu neizostavno predstavlja i privlačno štivo za odrasle. “Vir svetova” Mine D. Todorović odlikuje se, pre svega, tananim i duhovitim osećajem za ekologiju pravih osećanja, uz sasvim aktuelan ironičan, preispitivački odnos prema tradicionalnim predstavama o “ljubavi” i “emocijama”. 

U svom osvrtu na drugu knjigu Mine D. Todorović, Tijana Tropin kaže: “Gamiž je predstavnik fantastičnih bića rabragrafaja: oni su gnusna, ali pametna i snažna stvorenja koja se za druga inteligentna bića vezuju polutelepatskom vezom. Njihova najupečatljivija karakteristika je to što svaki mladunac između treće i četvrte godine mora ubiti svoju majku, ili ona njega. Mina Todorović zaplet gradi na tome što Gamiž kao mladunče uspostavlja takvu vezu sa malom čarobnicom Mikuš, i kako bi je spasili, njeni prijatelji prinuđeni su da mu pomognu da savlada majku. Radi toga polaze na putovanje tokom koga Gamiž uspostavlja sličnu vezu i sa ostalim članovima družine, ali istovremeno postepeno počinje da prihvata osnove njihovog etičkog sistema, tako da postaje jasno da razrešenje neće biti jednostavno. Ovaj tok priče, koji povremeno podseća na horor štivo, može se, međutim, čitati i kao moćna i vrlo subverzivna metafora materinstva ili, šire gledano, roditeljstva.”