Dejan Stojiljković o drami, novoj knjizi, stripu

Podelite sadržaj:

Pisac Dejan Stojiljković, autor bestselera “Konstantinovo raskršće” i “Crne noći i duge zastave” napisaće scenario za dramu “Konstantin: Znamenje anđela” koju će Narodno pozorište iz Niša izvesti 2013. povodom 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta – piše “Pravda”.

Milanskim ediktom je proglašena verska ravnopravnost i zaustavljen progon hrišćana.

Kako je rekao Stojiljković, “Konstantin: Znamenje anđela” je istorijska drama bazirana na kombinaciji istorijske građe i hrišćanskih legendi o caru Konstantinu.

“Ona će baciti svetlo na najbitnije događaje iz života imperatora, od mladosti u antičkom Naisu do uspona i gradnje Konstantinopolja, ali će se baviti i njegovim ličnim dilemama, sumnjama strahovima”, rekao je Stojiljković.

Cilj je, kaže on, “da Konstantina prikažemo i kao vladara koji je ujedinio carstvo i imao viziju jednog boljeg i pravednijeg sveta i kao običnog čoveka koji je gajio sumnje u te svoje ambicije”.

Stojiljković je rekao da mu u pisanju drame pomaže vrsni dramaturg Ivan Velisavljević, “a stvar mnogo lakšim čini činjenica da lik Konstantina pišem za našeg velikog glumca Tasu Uzunovića”.

“Ne znamo još ko će biti režiser, ali i to će biti rešeno uskoro”, rekao je Stojiljković koji istovremeno piše i neku vrstu scenarija za kratki film Turističke organizacije Niša sa ciljem da Niš dobije “kvalitetan i moderan promotivni spot za 2013. godinu”.

Stojiljković trenutno završava zbirku priča “Srebrne godine” koja će se pojaviti početkom 2013. godine u izdanju “Lagune”, koja je već objavila njegova dva romana – “Raskršće” i “Duge noći”.

“Radim i na scenariju još dva dela stripa ‘Konsantinovo raskršće’, a i drama ‘Konstantin: Znamenje anđela’ biće pretočena u roman koji će izaći na jesen 2013. i biti neformalni prednastavak ‘Raskršća'”, rekao je Stojiljković.

Prvi deo grafičkog romana “Kraljevstvo krvi” izašao je u martu u izdanju “Sistem komiksa”. Crtež je radio Dragan Paunović (“Družina Dardaneli”) i, prema rečima Stojiljkovića, strip je potpuno autohtono delo u odnosu na knjigu, čak je i priča dosta izmenjena.


Veoma lepo je prihvaćen od strane publike i kritike, a uspeli smo i da ga prodamo Amerikancima, rekao je on.

Stojiljković je najavio i da se u Americi uskoro očekuje izlazak “Raskršća”.

“Moj izdavač Kent Gustavson iz ‘Bluming Tvig Buka’ ima velike ambicije u vezi knjige pa sad pišem predgovor za američke čitaoce, dok je Paunović angažovan oko ilustracija”.

“Ovih dana je izašla moja nova knjiga ‘Živi pokojnik’ u ediciji ‘Srbija i komentari’ Službenog glasnika koju uređuje Goran Petrović. U stvari, knjiga je do pola moja, jer pored moje vampirske novele ‘Upitaj mrak’ u njoj je i odličan esej o vampirizmu našeg poznatog etnologa Vesne Marjanović”, rekao je Stojiljković.