Book Talk 2017

Book Talk 2017: Dve tribine o književnoj fantastici

Podelite sadržaj:

Regionalna književna konferencija Book Talk održaće se 29. septembra, treću godinu za redom, u Novom Sadu. Konferencija okuplja najpriznatija imena iz sveta književnosti i izdavaštva. Preko 60 učesnika učestvovaće u 14 panela koji se održavaju paralelno u dva prostora: Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Ove godine čak dva panela biće posvećena književnoj fantastici. O temama „Fantastika iznad političke geografije“ i „Motiv vampira u savremenoj regionalnoj književnosti i kulturnom turizmu“ govoriće deset učesnika – regionalnih promotera, urednika, proučavalaca i pisaca fantastike.

 

Panel 13: Fantastika iznad političke geografije
(Spomen-zbirka Pavla Beljanskog – 18.15h)

Opis panela: Regionalna scena fantastične književnosti zapadnog Balkana začeta tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka pre svega zahvaljujući zagrebačkom Sirijusu a zatim i beogradskoj Andromedi, sačuvala je kontinuitet i u okviru novonastalih država. Poslednjih petnaestak godina, bez obzira na granice i različite specifičnosti usitnjenih tržišta, uočljiva je sve aktivnija saradnja među regionalnim udruženjima pisaca fantastike, časopisima, festivalima. Iako izdavači već uveliko otvaraju vrata za dela autora iz susednih država, jasno pokazujući da ne postoje granice za dobru fantastičnu književnost, pisce i čitaoce, svakako ima prostora za dalji razvoj saradnje. O očekivanjima na polju regionalne saradnje u bližoj budućnosti razgovaramo sa nekim od najznačajnijih promotera fantastike u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini:

Učesnici:
Mladen Jakovljević, Novi Sad
Nikola Petaković, Novi Sad
Aleksandar Žiljak, Zagreb
Mirko Grdinić, Pazin
Dragić Rabrenović, Bijelo Polje
Anto Zirdum, Travnik

Panel 14: Motiv vampira u savremenoj regionalnoj književnosti i kulturnom turizmu
(Spomen-zbirka Pavla Beljanskog – 19.00h)

Opis panela: Vampir, jedan od najznačajnijih fenomena globalne pop kulture, svoje izvorište ima u balkanskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini. Kakav je status ovog motiva u regionalnoj književnosti? Da li mu se pridaje dovoljna pažnja? Kakav je pristup autora obradi tema o ovom biću poteklom iz narodnog verovanja? Možemo li ovaj motiv da iskoristimo u svrhu promocije domaćeg književnog i uopšte umetničkog stvaralaštva ili u svrhu promocije i unapređenja kulturnog turizma? Postoje li prepreke na tom putu? Na ova i druga pitanja odgovore će dati:

Učesnici:
Goran Skrobonja, Beograd
Davor Šišović, Pazin
Dejan Ognjanović, Niš
Vladimir Krivošejev, Valjevo

Autor i moderator oba panela je Dragoljub Igrošanac.

Pored učesnika tribina o fantastici, na ovogodišnjoj Book Talk konferenciji pojaviće se i još neka ljubiteljima žanra dobro poznata imena, kao što su: Zoran Živković, Sava Damjanov, Aleksandar Gatalica, Ivan Bevc, Darko Tuševljaković i Miloš Jocić.

Teme ostalih panela biće posvećene deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti i drugim temama.

Kompletan program i satnica konferencije nalaze se na adresi: http://www.color.rs/booktalk2017/

Svi zainteresovani mogu da kupe kotizacije putem Gigstix mreže –www.gigstix.com ili putem zvaničnog sajta www.color.rs/booktalk2017

Tradicionalno, kotizacije za studente književnosti su besplatne. Prijavu i kopiju indeksa potrebno je poslati na mejl adresu jelena.jahura@color.rs.

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.