Beli Put objavio četiri romana Kurta Vonegata

Romani Kurta Vonegata u izdanju Belog puta Beli put je nedavno objavio četiri romana slavnog američkog pisca Kurta Vonegata: “Oko sokolovo”, “Plavobradi”, “Vremetres” i “Galapagos”.

Vonegat (1922-2007) je jedan od najistaknutijih predstavnika američke alternativne kulturne struje i jedan od najuglednijih savremenih pisaca. Mnoštvo izuzetnih književnih dela, koja je ostavio za sobom, protkana su prefinjenim crnim humorom, odgovarajućom dozom satire i fantastičnim elementima, što ga je učinilo miljenikom kako čitalačke publike, tako i kritike. A četiri romana, koja je objavio Beli put, spadaju među najznačajnija dela njegovog književnog opusa.

“Plavobradi”
PLAVOBRADI je izmišljena autobiografija slikara Raba Karabekijana u kojoj se sudaraju sveobuhvatni humor i gorka ironija. U svojoj sedamdeset prvoj godini, ostareli slikar želi samo da ga svi ostave na miru da živi na svom imanju, sa tajnom koju je zaključao u ambar za krompir. Ali kada ga zanosna mlada udovica natera da ispriča svoju životnu priču, Vonegat nam iznosi jednostavnu i nepodnošljivu istinu o nemarnoj sklonosti čoveka da stvara i uništava ono što voli.

“Vremetres”
VREMETRES je roman o kosmičkom i ljudskom paradoksu: Dana 13. februara 2001. u 14:27 sati, vaseljena je pretrpela krizu samopouzdanja. Treba li da nastavi beskonačno da se širi? I čemu sve to? A onda se vratila deset godina u prošlost, primoravši čitavo čovečanstvo da još jednom prolazi kroz ono što mu se u toj deceniji događalo, bez mogućnosti da bilo šta izmeni…

“Oko sokolovo”
OKO SOKOLOVO je zabavan i jezivo satiričan pogled na smrt nevinosti. Usred tipičnog Vonegatovskog mnoštva užasa – dvostrukog ubistva, smrtonosne doze radioaktivnosti, obezglavljivanja i uništenja jednog čitavog grada neutronskom bombom – Rudi Volc zvani Oko Sokolovo vodi nas u komičnu potragu za oprostom i srećom. ovo je priča o zločinu i kazni koja nas nagoni na ponovno promišljanje o onome u šta verujemo… i ko smo zapravo.

“Galapagos”
GALAPAGOS vraća čitaoca milion godina u prošlost, u 1986. Obično krstarenje postaje putovanje kroz evoluciju. Zahvaljujući apokalipsi, grupica preživelih na ostrvima Galapagos treba da začne novu i sasvim drugačiju ljudsku vrstu. Najveći američki satiričar pokazuje nam ovde šta je to u našem svetu tužno i ludački iščašeno – kao i šta je ono u njemu što vredi spasavati.

Sva četiri romana preveo je poznati pisac fantastike i vrsni prevodilac Goran Skrobonja.