Wide Awake

Bajka o Jeleni J. Dimitrijević objavljena u kanadskoj publikaciji

Кanadaska izdavačka kuća Ukiyoto Publishing objavila je bajku čija je glavna junakinja srpska književnica Jelena J. Dimitrijević (1862-1945).

Srpska književnica, svetska putnica i dobrotvorka Jelena J. Dimitrijević po prvi put je postala glavna junakinja bajke. Naime, kanadaska izdavačka kuća Ukiyoto Publishing objavila je publikaciju Wide Awake (Vol. V) u kojoj se našlo nekoliko priča na engleskom jeziku, između ostalih i bajka o Jeleni J. Dimitrijević pod naslovom „Devojčica sa zlatnom olovkom“ (The Girl With a Golden Pen) čiji je autor Ana Stjelja. Ovo je posebno značajan književni poduhvat imajući u vidu da se ove godine obeležava jubilej – 160 godina od rođenja Jelene J. Dimitrijević.

Kanadska izdavačka kuća je početkom marta raspisala konkurs za priče i bajke o ženama, kao poziv autorima za slanje rukopisa priča i bajki koje za cilj imaju osnaživanje devojčica i žena, uz ove inspirativne redove:

„Nije li sjajan osećaj kada počnete da vidite stvari jasno? Da li ćete svojim pričama pomoći drugim ženama da ostvare istu viziju? Šta kažete na deljenje inspirativnih priča (fikciju) o ženama koje prevazilaze izazove? Žene ne moraju biti definisane kompromisima, povinovanjem, žrtvama, ropstvom i patnjama u tišini.“

Inače, bajka pod naslovom „Devojčica sa zlatnom olovkom“ nastala je tokom kreativne radionice UN Žene (UN WOMEN ECA) za Evropu i Centralnu Aziju na kojoj je tokom 2021. godine učestvovala srpska književnica Ana Stjelja. Tokom ove radionice imala je priliku da predstavi lik i delo znamenite Srpkinje Jelene J. Dimitrijević – koja se smatra prvom srpskom književnicom čiji je prozni prvenac objavljen davne 1894. godine – kao i njenu kulturnu zaostavštinu te značaj za srpsku kulturu i njeno povezivanje sa svetom.

Кao rezultat tog rada, nastala je i bajka čija je glavna junakinja upravo Jelena J. Dimitrijević koja, predstavljena kao devojčica, kroz niz maštovitih i fantastičnih situacija pokušava da se hrabro izbori za svoju slobodu i postane pisac u okrutnom svetu muškaraca, oličenom u kraljevstvu zlog i mrzovoljnog kralja, u kome nema mesta za žene slobodnog duha te onih željnih znanja i spremnih na borbu za svoju ravnopravnost.

Osim što ima za cilj da kroz bajkoviti mizanscen progovori o životnom putu Jelene J. Dimitrijević, ova bajka ima cilj da podstakne decu da pre svega zavole knjigu i čitanje, da shvate značaj obrazovanja da promišljaju o svetu oko sebe, da budu svesni značaja očuvanja prirode i da se upoznaju sa značajem kulturne raznolikosti, odnosno prihvatanja različitosti.

Ova bajka tretira više aspekata i pisana je tako da bude u svakom smislu edukativna, ali i da istovremeno bude i interaktivna i da komunicira sa decom, postavljajući im zanimljiva pitanja i pokrećući neke veoma značajne teme na koje bi sa decom trebalo razgovarati još od ranog detinjstva.

Ana Stjelja (1982), književnica i novinarka, doktorirala je 2012. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu odbranivši tezu pod naslovom „Elementi tradicionalnog i modernog u delu Jelene J. Dimitrijević”. Piše kratku prozu, putopisne eseje, te poeziju i prozu za decu. Bavi se prevođenjem sa engleskog, španskog, portugalskog i turskog jezika. Članica je Udruženja novinara Srbije i Međunarodne federacije novinara (IFJ). Osnivač je Udruženja za promociju kulturne raznolikosti „Alia Mundi” i više elektronskih časopisa među kojima i magazina „Kulturne novine“. Njena književna dela prevođena su na engleski, slovenački, makedonski, španski, portugalski, francuski, italijanski, arapski, persijski, grčki, turski i kineski jezik.

Publikacija Wide Awake (Vol. V) objavljena je na Međunarodni dan knjige za decu, i na dan rođendana Hansa Кristijana Andersena.

Bajka o Jeleni J. Dimitrijević objavljena u publikaciji Wide Awake
Bajka o Jeleni J. Dimitrijević objavljena u publikaciji Wide Awake

Izvor: Kulturne novine / Art-Anima