Altajski ratnik - Robert Džordan

Objavljen prvi roman Roberta Džordana ALTAJSKI RATNIK

Laguna je objavila prevod prvog romana majstora epske fantastike Roberta Džordana, Altajski ratnik. Napisan sedamdesetih godina prošlog veka, roman je nakon nekoliko neuspešnih pokušaja ostao neobjavljen sve do 2019.

Reč je o neočekivano mračnoj storiji ispunjenoj akcijom, politikom, magijom, u kojoj će ljubitelji „Točka vremena“ prepoznati klice ideja karakterističnih za Džordanovo kasnije stvaralaštvo.

Priča romana vodi nas u jalovu pustoš Ravnice, u kojoj se Altajski narod bori za opstanak. Nedostatak hrane i vode nisu njihov jedini problem. Namera vladarki moćnog grada Lante je da uništenjem Altajaca, koje smatraju varvarima, prošire svoje teritorije i uticaj. Proročanstvo kaže da sudbina naroda leži u rukama Vulfgara, vođe altajskih ratnika.

Vođa Altajaca mora da se uhvati u koštac s dvema kraljicama, ratnim starešinama, prorocima i magijom u nadi da će sačuvati svoj narod i obezbediti mu budućnost. Elspet, posetiteljka s drugog sveta zna odgovore, ali Vulfgar najpre mora da nauči postavlja prava pitanja.

Roman Altajski ratnik preveo je Ivan Jovanović, koji je na srpski jezik preveo veći deo Džordanovog slavnog serijala „Točak vremena“.

Robert Džordan (1948–2007) ili Džejms Oliver Rigni, kako mu je pravo ime, rođen je u Čarlstonu u Južnoj Karolini. Diplomirao je na Vojnom koledžu u Južnoj Karolini, na odseku za fiziku. Po završetku studija radio je kao nuklearni inženjer za vojsku SAD. Dva puta je služio vojsku u Vijetnamu 1968. i 1970. godine i odlikovan je sa tri ordena. Počeo je da piše 1977. godine. Pored serijala „Točak vremena“, zahvaljujući kojem je stekao svetsku slavu, napisao je i niz romana posvećenih kultnom junaku Konanu.

ALTAJSKI RATNIK – Robert Džordan