”Uspavana i vreteno” Nila Gejmena od utorka u prodaji

Čudesno i crnohumorno originalno delo Nila Gejmena „Uspavana i vreteno“, sa ilustracijama proslavljenog Krisa Ridla, donosi malo drugačiju priču o Snežani i Uspavanoj lepotici. Poznate junakinje u Gejmenovoj mašti postaju uspavana princeza i neustrašiva kraljica koje žive u susednim gradovima razdvojene neprohodnim planinama.

U priči je mlada kraljica, koja samo što se nije udala; tu su i neki dobri, vredni i stameni patuljci; zamak obavijen trnjem; i princeza koju je, kako se govorka, zla veštica proklela da spava večnim snom.

Ali ovde niko ne čeka da se pojavi plemeniti princ na belom konju. Ova bajka je istkana nitima mračne magije, koje se upliću i raspliću i svetlucaju i sjaje. Kraljica će možda i dokazati svoje junaštvo, ako princezi uopšte i bude potrebno da je neko spase…

Ova kraljica odlučuje o svojoj sudbini, a princeza koju treba da spase nije baš ono što očekujemo. Uspavanu lepoticu poljupcem neće probuditi princ već Snežana.

Knjiga „Uspavana i vreteno“ izazvala je kontroverze i pre nego što je objavljena. Isprva je napadnuta zbog promovisanja „lezbijske pornografije“ nakon objavljene ilustracije u Gardijanu, a nakon izlaska je kritikovana upravo zbog nedostatka LGBTIQ+ likova. Ipak, kako je rekao Gejmen, ova priča nije o tome. Kraljica je najverovatnije strejt, dok zapravo i ne saznamo ništa o seksualnosti preostala dva glavna lika.

Zanimljivo je takođe da je u ovom delu tradicionalno „ženska“ uloga čekanja voljene osobe da se vrati iz herojskog pohoda prepuštena princu. Reč je o namernom feminističkom obrtu koji je izveo Gejmen.

„Da, želeo sam da ’Uspavana i vreteno’ bude priča o ženama koje su same sebe spasle, te mi je palo na pamet da princ bude taj koji će preuzeti žensku ulogu tako što bih zamenio polove u priči o kralju koji ide da spasi svoje kraljevstvo i koji potapše svoju buduću nevestu po obrazu, te joj kaže da ne brine, da je prelepa i da će joj se vratiti. To mi je delovalo krajnje logično, te sam zdušno izvrnuo taj kliše“, otkrio je Gejmen.

Ovo raskošno izdanje urađeno je u luksuznom povezu, a na unutrašnjim stranicama donosi maestralne ilustracije Krisa Ridla prošarane zlatnom bojom.

Nil Gejmen je autor višestruko nagrađivanih dela za decu i odrasle, ujedno i prvi autor koji je nagrađen i Karnegijevom i Njuberijevom medaljom za isto delo – „Knjigu o groblju“. Slavu je stekao pišući scenario za strip serijal „Sendmen“, čija je epizoda „San letnje noći“ nagrađena književnim priznanjem Svetskom nagradom za fantastiku. Pojedina njegova dela, kao što su „Koralina“ i „Zvezdana prašina“, adaptirana su u filmove. Zajedno sa Terijem Pračetom napisao je roman „Dobro predskazanje“, a za kultni roman „Američki bogovi“ osvojio je nagradu „Brem Stoker“.

Kris Ridl je izuzetno omiljen ilustrator i proslavljeni politički karikaturista. Osvojio je nagradu „Kosta“ za najbolju knjigu za decu, nagradu „Nestle gold“ i dva puta medalju „Kejt Grinavej“. Jedan je od tvoraca neizmerno popularnog serijala „The Edge Chronicles“, bestselera Njujork Tajmsa, autor i ilustrator knjiga o Otolini i saradnik britanskog nedeljnika Obzerver.

Knjigu „Uspavana i vreteno“ možete pronaći od utorka, 25. avgusta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Nil Gejmen - Uspavana i vreteno
Nil Gejmen – Uspavana i vreteno