”Poseidonia” Aleksandra Žiljka uskoro pred srpskim čitaocima

Poseidonia - Aleksandar Žiljak

Roman „Poseidonia“ Aleksandra Žiljka, koji predstavlja prvo hrvatsko stimpank romaneskno ostvarenje, izlazi tokom jeseni za srpske žanrovske čitaoce pod etiketom Argus Books&Magazines. Zanimljivo je da puni naziv ovog dela glasi „Poseidonia ili: Nevjerojatne pustolovine Irene Orletz i Belinde Meredith kako ih je svojim perom zabilježio i ispripovijedao Aleksandar Žiljak“.

Roman je izrastao iz priče „Der Eisendrache“ s kojom su čitaoci u Srbiji imali priliku da se susretnu preko almanaha „Književna fantastika“ i prati pustolovine dve provalnice Irene Orletz i Belinde Meredith, na samom kraju malo drugačijeg 19. veka, koje na zagonetnoj džinovskoj lađi moraju razotkriti i slomiti krvoločnu svetsku zaveru.

Aleksandar Žiljak rođen je 1963. godine u Zagrebu, gde i živi. Diplomirao je 1987. na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, gde je i magistrirao računarske nauke 1990. godine. Objavio je zbirke novela „Slijepe ptice“ (2003), „Božja vučica“ (2010), „Knjiga beštija“ (2013) i „Tajna Grimiznog mora“ (2014), kao i romane „Irbis“ (2012) i „Poseidonia“ (2014). Pod pseudonimom Karl S. McEwan, objavio je naučnopopularnu knjigu „Kriptozoologija: svijet zagonetnih životinja“ (2004). Zajedno sa Tomislavom Šakićem pripremio je antologiju hrvatske naučnofantastične priče „Ad Astra“ (2006).

(izvor: argusbooksmagazines.com)

/* */